Antena 3 CNN Politică Băsescu: Premierul a spus că ne paşte un război. Niciun element de analiză nu acoperă afirmaţia premierului

Băsescu: Premierul a spus că ne paşte un război. Niciun element de analiză nu acoperă afirmaţia premierului

Băsescu: Premierul a spus că ne paşte un război. Niciun element de analiză nu acoperă afirmaţia premierului
Sursa foto: Foto: Agerpres
04 Mai 2014   •   15:02
Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o declaraţie de presă, duminică, la ora 15:00.
 
- Afirm poziţia statului român legată de Ucraina şi anume: România este un susţinător fără rezerve al integrităţii teritoriale a Ucrainei. Din păcate, în Estul Ucrainei dar şi în sudul Ucrainei lucurile se complică. În momentul de faţă sunt toate elementele care pot identifica în Ucraina un început de război civil. 

- Evenimentele de la Odesa devin periculoase. Ele se pot constitui în elementul de declanşare a unui război civil masiv, nu numai a începutului unui război civil. 

- Propunerea doamnei Ashton este absolut necesară şi trebuie susţinută de toate statele UE. Indiferent cine are responsabilitatea celor care au murit în incendiul de la Odessa, trebuie să răspundă în faţa legii. 

- Constatăm un dialog ineficient între Moscova şi Washington. În fiecare zi aflăm despre convorbiri telefonice ale demnitarilor din ambele ţări în care fiecare cere celeilalte să pună sub control una din părţi. Tipul de dialog dintre Moscova şi Washington nu va duce nicăieri, ba dimpotriva, va netezi drumul spre un război civil.

- Propunerea pe care o fac în numele României este ca Moscova şi Washington să îşi asume în cel mai scurt timp declanşarea dialogului între puterea de la Kiev şi separatişti. Dacă între cele două părţi nu începe urgent un dialog, riscul unui război civil este major. România, ca vecin al Ucrainei, este extrem de interesată ca acest lucru să nu se întâmple. 

- Lucrul esenţial în momentul de faţă este evitarea unui război civil generalizat pe teritoriul Ucrainei. 

- Un astfel de conflict nu are şanse să implice România. Menţionez poziţia extrem de echilibrată a comunităţii româneşti din Ucraina. Ştim opiniile acestora, apreciem foarte mult că respectă ceea ce România a cerut întotdeauna minorităţilor româneşti. 

- Necesitatea găsirii unor soluţii urgente derivă şi din îngrijorarea noastră faţă de situaţia comunităţii româneşti din Ucraina.

- Dacă nu se reuşeşte urgent punerea la masa tratativelor a separatiştilor şi a Kievului, riscul major este ca în partea de est şi de sud-est să nu se poată desfăşura alegerile prezidenţiale iar un preşedinte ales numai cu voturi din centru şi vest riscă să stimuleze ruperea Ucrainei.

- România poate fi foarte puternic afectată de situaţia din Ucraina şi instabilitatea se va materializa în modul în care România se va putea împrumuta în pieţele externe. Responsabilitatea Federaţiei Ruse în crearea acestei situaţii este majoră. La fel cum Rusia are responsabilitatea conflictelor îngheţate din jurul Mării Negre, declanşarea situaţiei din Ucraina este un efect direct al acţiunii Rusiei în Crimeea. 

- Îngrjiorarea noastră este legată de includerea regiunii într-o zonă de instabilitate şi România este în această regiune. Mai mult decât atât, faptul că au izbucnit conflicte în Odesa este un element în plus care ne îngrijorează dar nu ne surprinde. Asta vreau să ştiţi. V-am zis de mult că una dintre ţinte este ajungerea cu frontiera la gura Dunării. Obiectivul Federaţiei Ruse.

- Nu vreau să generez o polemică dar aş vrea să corectez câteva afirmaţii ale premierului, făcute cu lejeritate într-o campanie prezidenţială pe care o desfăşoară dar care nu pot fi incluse în zona grobianismului pe care l-a arătat în ultimele zile pentru că declaraţiile şefilor de stat sunt imediat absorbite de partenerii noştri şi am obligaţia să fac poza clară a poziţiei României

- A spus premierul că ne paşte un război şi are părţi bune acest lucru, pentru că se dă de lucru în industria armatei. Vreau să fie foarte clar pentru toată lumea, România nu are acest sentiment şi nici vreun element care să ne îndrepte spre un astfel de scenariu. Niciun element de analiză nu acoperă afirmaţia premierului de ieri. România nu este ameninţată de un război, ceea ce nu înseamnă că România nu participă la efortul de descurajare a instabilităţii din regiune. 

- Numărul de militari americani a fost suplimentat masiv în baza militară de la Kogălniceanu. În momentul de faţă, dincolo de forţe aeriene ale SUE, în România operează şi forţe aeriene franceze şi forţe aeriene canadiene. Acesta este mijlocul de a descuraja destabilizarea regiunii. Dar nu vizează România. Este exclus ca România să fie atacată. Afirmaţia că "ne paşte războiul" nu are acoperire, iar cetăţenii României sunt în deplină siguranţă.

- În ceea ce priveşte afirmaţia "să apărăm Moldova". Vreau să informez şi românii şi moldovenii şi aliaţii noştri că România nu are planificată în niciun fel apărarea Moldovei cu mijloace militare. Constituţia Moldovei prevede că statul este "neutru". Noi suntem obligaţi să respectăm acest statut, chiar dacă este Republica Moldova.

- Ceea ce ar trebui să îl preocupe pe premier este să treacă de la declaraţii la fapte. Toate mijloacele sunt la Guvern. Dacă vrea să ajute Republica Moldova trebuie să dea prioritate proiectelor de interconectare energetică.  

- S-a exagerat cu concentrarea Guvernului pe campania prezidenţială iar ţipetele domnului Gabriel Oprea nu îi ajută pe cei care au nevoie. Este nevoie de soluţii. Răstitul la prefecţi nu rezolvă problema. Ori oamenii din zonele inundate cred că nu s-au uitat la televizor. 

- În timp ce era copios fluierat la Certeze, premierul a ţinut să transmită un mesaj şi de la mine. Nu i-am dat niciun mesaj să transmită, nici nu aş fi putut să o fac, după grobianismul demonstrat în ultimele zile. Iar eu nu am ajuns la Certeze nu pentru că nu mi-am dorit dar pentru că situaţia din Ucraina a cerut discuţii în care am fost şi eu implicat.
 

×
Subiecte în articol: presedinte declaratie de presa
Parteneri
Record de viteză pe un drum naţional din România
x close