Antena 3 CNN Politică Ce fac "ALEŞII" poporului. Retrocedări ILEGALE de peste 5000 de ha de pădure, făcute de fostul prefect de Buzău

Ce fac "ALEŞII" poporului. Retrocedări ILEGALE de peste 5000 de ha de pădure, făcute de fostul prefect de Buzău

Ce fac "ALEŞII" poporului. Retrocedări ILEGALE de peste 5000 de ha de pădure, făcute de fostul prefect de Buzău
de O.P.    |    20 Noi 2014   •   05:45

Fostul prefect de Buzău, Paul Beganu a fost reţinut de procurorii DNA într-un dosar privind retrocedarea ilegală a peste cinci mii de hectare de pădure.

Acesta a fost audiat timp de câteva ore la DNA Ploieşti alături de omul de afaceri Gheorghe Ceteraş, un avocat şi un angajat al Romsilva care au fost, de asemenea, reţinuţi.

În acelaşi dosar e cercetat şi un judecător, pentru care CSM a încuviinţat arestarea. Astăzi, un magistrat de la Curtea de Apel Ploieşti va decide dacă cei cinci vor fi arestaţi. Vor trebui să răspundă pentru un prejudiciu de 21 de milioane de euro.

Anchetatorii spun că în 2010, Paul Beganu ar fi primit peste 1 milion de euro ca să retrocedeze către omul de afaceri Gheorghe Ceteraş peste 5000 de hectare de padure în comuna buzoiană Gura Teghii. Cei doi sunt cercetaţi pentru constituirea unui grup infracţional.

Retrocedarea pădurii a început în 2003. Terenurile au fost cumparate de omul de afaceri Gheorghe Ceteraş din Ţăndărei, patronul societăţii Forestiera Ardeleana, care la randu-i cumparase drepturi litigioase asupra terenului de la moştenitorul de drept, un pensionar din Bucureşti. Cele peste 5 mii de hectare au fost cumparate contra sumei de un milion si jumatate de euro, cu 292 de euro hectarul.

Deşi pădurea retrocedată se află pe raza comunei Gura Teghii, comisia locală nu a contestat retrocedarea invocand lipsa banilor.

Actualul prefect de Buzău, jurist al Comisiei Judeţene de fond funciar la vremea retrocedării terenurilor, susţine că nu a existat temei legal pentru a ataca punerea în posesie.

Ulterior punerii in posesie, Gheorghe Ceteraş a vândut terenurile unor investitori străini din Timisoara la un pret de 20 de ori mai mare. v

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close