Antena 3 CNN Politică Codul silvic a fost ADOPTAT de Parlament

Codul silvic a fost ADOPTAT de Parlament

Codul silvic a fost ADOPTAT de Parlament
Sursa foto: Foto: gov.ro
de M.Z.    |    20 Mai 2015   •   15:46

Update 15.46 - Codul silvic a fost adoptat de Parlament, miercuri, fără nicio modificare. Proiectul de lege retrimis pentru reexaminare de preşedintele Klaus Iohannis va ajunge în aceeaşi formulă la Cotroceni pentru a fi promulgat. 
 
Codul Silvic a trecut cu votul majoritătii deputatilor, după discuţii aprinse în plen. 
 
Social-democraţii şi liberalii s-au acuzat reciproc că au interese ascunse sau că promovează monopolul pe piaţa lemnului. 
 
Camera Deputaţilor a respins cu 218 voturi cererea de reexaminare a Codului Silvic făcută de preşedintele Klaus Iohannis. 
 
Deputaţii PNL au cerut adoptarea cererii de reexaminare a preşedintelui Iohannis, în timp ce UDMR şi PSD au susţinut legea în forma adoptată iniţial. 
 
La dezbateri, liberalii au propus retrimiterea la comisie a reexaminării Codului silvic, pe motive procedurale, pentru că nu au fost lăsaţi să depună amendamente. In sala de plen discutiile au fost aprinse.
 
Printre articolele care au stârnit dispute sunt şi cele potrivit cărora un operator economic nu poate procesa mai mult de 30% din totalul alocat unui anumit tip de material lemnos. 
 
În lege, este prevăzută şi obligativitatea întocmirii amenajamentelor silvice pentru proprietăţile de fond forestier mai mari de 10 hectare. 

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis legea Parlamentului pentru reexaminare, pe motiv că are prevederi de natură să limiteze activitatea operatorilor economici şi creează premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator.  
 
Proiectul va merge acum la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis, care a anunţat că nu-l va trimite la Curtea Constituţională.
 
Update 12.55 - Guvernul interzice exportul de lemn pe o perioadă determinată, iar premierul Victor Ponta a spus, miercuri, că l-a informat şi pe preşedintele Klaus Iohannis cu privire la acest proiect de lege. 

Mai mult, a adăugat şeful Guvernului, "toţi membrii Guvernului vor vota Codul Silvic".

Victor Ponta a mai spus că a discutat cu preşedinţii celor 2 Camere parlamentare care i-au dat asigurări că este posibil ca iniţiativa legilativă să treacă într-o săptămână.

 

×
Subiecte în articol: defrisari radar Klaus Iohannis
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close