Antena 3 CNN Politică Ponta: Referendumul pentru Constituţie ar putea fi în 2014. Sunt trei variante

Ponta: Referendumul pentru Constituţie ar putea fi în 2014. Sunt trei variante

Ponta: Referendumul pentru Constituţie ar putea fi în 2014. Sunt trei variante
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    08 Iul 2013   •   16:39

Referendumul pentru modificarea Constituţiei ar putea avea loc anul viitor, odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, a spus premierul Victor Ponta, care a adăugat că se va consulta şi cu opoziţia.

Premierul Victor Ponta a precizat, luni, că PSD va decide, la sfârşitul lunii august, când vor fi convocate şedinţe ale BPN, CExN şi grupurilor parlamentare, strategia sa privind adoptarea revizuirii Constituţiei, el arătând că există trei variante privind momentul desfăşurării referendumului.

"La sfârşitul lunii august vom avea şedinţe a BPN, CExN şi grupuri parlamentare pentru a decide strategia noastră privind adoptarea revizuirii Constituţiei. Revizuirea Constituţiei, regionalizarea şi descentralizarea rămân obiective fundamentale ale PSD şi USL, însă trebuie să stabilim din punct de vedere tactic când să facem referendumul, cum să progresăm cu pregătirea instituţiilor, a structurilor care merg la regiuni, judeţe, în zona deconcentrată. Sunt decizii pe care le luăm în PSD, după care mergem în USL pentru a avea o decizie comună", a spus Ponta.

El a precizat că actuala Constituţie trebuie revizuită şi că este nevoie de regionalizare şi de descentralizare.

Ponta a spus că există trei variante privind momentul în care să se desfăşoare referendumul de revizuire: în toamnă; odată cu alegerile europarlamentare; odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.

"Există trei variante: în această toamnă, cu referendum cu 50%, la care trebuie să vină 9 milioane, conform cvorumului stabilit de CC. S-a întâmplat o singură dată, în  2003, destul de greu. Doi: odată cu alegerile pntru Parlamentul European, dar cvorumul e tot 50%, că nu se împlineşte anul cerut de CC. Şi trei: odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale. PDL va boicota în mod sigur, că nu au candidat la prezidenţiale, nu vor veni, dar vin ceilaţi şi cvorumul de 30% va fi îndeplinit", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

El a spus că  vor fi evaluate şansele pe care le are referendumul de revizuire a Constituţiei de a fi adoptat. "Evaluăm şansele. Dacă avem în toamnă, facem în toamnă, dacă sunt mai mari la prezidenţiale, mergem atunci. Niciuna din cele trei variante nu e exclusă, nici decisă", a spus Ponta.

Legea referendumului care prevede scăderea pragului de prezenţă la 30% plus unu este constituţională, dar numai dacă se aplică la un an de la intrarea în vigoare, a răspuns Curtea Constituţională la contestaţia depusă de PDL.





×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close