Antena 3 CNN Politică Sesizarea PDL şi PMP la CC: Programul de guvernare a fost completat, trebuie vot nou al Parlamentului

Sesizarea PDL şi PMP la CC: Programul de guvernare a fost completat, trebuie vot nou al Parlamentului

Sesizarea PDL şi PMP la CC: Programul de guvernare a fost completat, trebuie vot nou al Parlamentului
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    05 Mar 2014   •   12:13
PDL şi PMP arată, în sesizarea depusă la CC, că programul de guvernare aprobat de Parlament în decembrie 2012 a fost completat prin cooptarea UDMR, astfel că hotărârea privind modificările din Guvern aprobată de plenul reunit marţi este neconstituţională, informează Mediafax.
 
Liderul deputaţilor PDL, Gheorghe Tinel, a declarat, miercuri, că sesizarea la Curtea Constituţională semnată de 37 de deputaţi PDL şi 15 parlamentari neafiliaţi după validarea de către Parlament a Guvernului a fost înregistrată marţi noaptea.
 
Potrivit lui Gheorghe Tinel, acordul semnat de PSD cu UDMR a dat modificări de fond la programul de guvernare şi a arătat că Victor Ponta nu poate fugi de răspundere şi ar avea ca variante ori să-şi angajeze răspunderea pe programul de guvernare ori să demisioneze.
 
"Cerem CC să arbitreze un conflict juridic de natură constituţională", a precizat liderul deputaţilor PDL, arătând că în opinia sa CC ar trebui să se pronunţe "imediat".
 
În sesizarea PDL la CC democrat liberalii arată că Parlamentul a aprobat o remaniere a Guvernului la propunerea primului ministru, dar că hotărârea adoptată de Parlament este neconstituţională deoarece prin acordul încheiat de UDMR s-a modificat programul de guvernare.
 
"Prin hotărârea atacată, Parlamentul a aprobat o remaniere a Guvernului şi nu numai remanierea acestuia la propunerea primului ministru în condiţiile art. 85 alin. 3 din Constituţie. În acest scop, USD a încheiat pe data de 3 martie 2014 un acord guvernamental şi un altul politic cu UDMR, în care au fost prevăzute o serie de obiective de atins în perioada de până la alegerile din 2015, care completează implicit programul de guvernare pe perioada 2013-2016 aprobat în 21 decembrie 2012, dată pe care a fost acordat votul de încredere Guvernului Ponta II. O asemenea hotărâre adoptată este neconstituţională", se arată în sesizarea PDL. 
 
În sesizare se mai arată că, atunci când se completează programul de guvernare, sunt prevăzute două căi procedurale prin Constituţie.
 
"O primă cale presupune desfăşurarea procedurii constituţionale prevăzute la art. 103 din Constituţie, prim-ministrul trebuind să-şi dea demisia. Ca urmare, modificarea sau completarea unui program de guvernare se poate face numai în condiţiile acceptării de către Parlament a unui nou program al Guvernului. În alte cuvinte, programul de guvernare nu poate fi modificat sau completat decât prin aprobarea unui alt program de guvernare. A doua cale este cea referitoare la angajarea răspunderii Guvernului asupra unui program, inclusiv de guvernare, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege în condiţiile art. 114 din Constituţie. În situaţia de faţă nu a fost utilizată niciuna dintre cele două căi procedurale şi, ca urmare, completarea programului de guvernare acceptat în anul 2012 de către Parlament este neconstituţională, fiind astfel încălcate atât prevederile articolului 103 din Constituţie, cât şi cele din art. 114 din legea fundamentală", se mai arată în sesizarea PDL adresată CC.
 
Potrivit acestei sesizări, hotărârea adoptată de Parlament "a consfinţit" o completare implicită a programului de guvernare prin cooptarea UDMR.
 
Semnatarii sesizării cer CC să constate că hotărârea adoptată de cele două Camere ale Parlamentului în şedinţa comună din data de 4 martie este neconstituţională.
 
Curtea Constituţională (CC) nu s-a mai confruntat cu o situaţie de genul celei apărute în prezent în cazul validării noului Guvern, aceasta fiind o problemă delicată, dar care trebuie rezolvată rapid, a declarat, miercuri dimineaţa, judecătorul CC Petre Lăzăroiu.

Liderii USD s-au întâlnit, miercuri dimineaţa, la Palatul Victoria pentru a discuta procedurile despre formarea noului Guvern, la discuţie fiind prezent şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Marţi, preşedintele PDL, Vasile Blaga, a precizat că parlamentarii PDL şi cei ai PMP au atacat la Curtea Constituţională Hotărârea Parlamentului privind noua componenţă a Guvernului.
 
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că "cea mai rapidă soluţie", pe care i-a şi propus-o premierului Victor Ponta, este aceea a adoptării, miercuri, în Guvern, a noului program de guvernare, asupra căruia să fie asumată apoi răspunderea în Parlament.
 
Şeful statului a precizat că a discutat marţi cu premierul Victor Ponta. "Sper ca în perioada următoare să dea o soluţie, soluţia constituţională, a asumării răspunderii actualului guvern, repet, a actualului guvern, pe un nou program de guvernare, care să reflecte noile alianţe politice din Parlament", a continuat Băsescu.
 
Premierul Victor Ponta a anunţat marţi că s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu, dar că nu a ajuns cu acesta la o concluzie privind procedurile care trebuie urmate şi că va avea miercuri o nouă discuţie cu şeful statului.

Guvernul Ponta III a fost validat, marţi, în plenul Parlamentului, cu 346 de voturi pentru şi 192 de voturi împotrivă. Pentru validare erau necesare minimum 288 de voturi.
 
După o serie lungă de negocieri cu UDMR, grupul minorităţilor şi PPDDpremierul Victor Ponta a prezentat luni lista miniştrilor pe care şi-i doreşte în viitorul cabinet şi pe care o va prezenta Parlamentului.

×
Subiecte în articol: program de guvernare guvern ponta III
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close