Antena 3 CNN Politică Surse: PSD și ALDE depun luni moțiune de cenzură. De câte voturi e nevoie ca să treacă moțiunea

Surse: PSD și ALDE depun luni moțiune de cenzură. De câte voturi e nevoie ca să treacă moțiunea

Surse: PSD și ALDE depun luni moțiune de cenzură. De câte voturi e nevoie ca să treacă moțiunea
de M.Z.    |    15 Iun 2017   •   15:43

UPDATE 15.28 - În CExN-ul de joi, cei de la ședință au fost de acord cu inițierea unei moțiuni de cenzură, care să fie depusă luni.

Câteva calcule simple ne arată că pentru a trece moţiunea de cenzură este nevoie de 233 de voturi. 

De partea cealaltă, pentru a rămâne premier, Sorin Grindeanu are nevoie de doar 13 PSD-işti care să voteze împotriva moţiunii. 

1. Ca să treacă moţiunea este nevoie de 233 de voturi și ar fi posibil acest lucru dacă ar vota toţi parlamentarii PSD şi ALDE. Din calculele noastre aceştia au în total 246 la Senat şi Cameră. Dar din numărul acesta total, Sorin Grindeanu şi aliaţii lui din PSD încearcă acum să rupă un număr suficient de deputaţi şi senatori care să voteze împotriva moţiunii de cenzură. Lucru ce nu pare imposibil la prima vedere. Dacă Grindeanu convinge 13 depurtaţi şi senatori PSD şi ALDE să nu vină la şedinţa de vot sau să voteze împotrivă, atunci ar putea să rămână premier.

2. Împotriva moţiunii sunt oficial PNL şi USR, au în total 141 de parlamentari. USR va fi în sală la această moţiune, însă nu va vota, au spus că se vor uita amuzaţi la circul politic al social-democraţilor. Nici PNL nu va vota ca Guvernul Grindeanu să pice prin moţiune.

Pe de altă parte, UDMR nu a decis ce va face la această moţiune de cenzură, dacă o vor susţine sau nu. Mai rămân cei de la minorităţi şi parlamentarii care sunt de partea sau vor trece de partea lui Daniel Constantin.

Miercuri, un senator din partea ALDE şi-a dat demisia, rămâne de văzut dacă vor mai urma şi alte demisii în aceste zile şi cum se vor poziţiona aceştia.


CA SĂ TREACĂ MOŢIUNEA E NEVOIE DE 233 DE VOTURI 

Camera Deputaţilor - 328 deputați
PSD - 154
ALDE - 17 
PNL - 68
USR - 30
UDMR - 21 
PMP - 18 membri
Minorități - 17
Neafiliați - 3

Senat - 136 senatori
PSD - 67
ALDE - 8
PNL - 30
USR - 13
UDMR - 9
PMP - 8
Un senator neafiliat a demisionat din ALDE miercuri.

UPDATE 14.04 - Premierul Sorin Grindeanu negociază cu parlamentari PSD pentru respingerea moțiunii de cenzură.

USR a anunțat că nu va sprijini această moțiune.

Fostul premier Victor Ponta a spus că nu a avut nicio negociere cu premierul Sorin Grindeanu, însă el a anunțat de ieri că nu va sprijini o eventuală moțiune.

”Conducerea unui partid care asteapta de la parlamentarii sai sa voteze linistiti o Motiune de cenzura contra propriului guvern este o Conducere care greseste! Daca se ajunge prin absurd la asa ceva (Doamne Fereste) eu voi initia un Grup de Parlamentari PSD care sa se opuna prin vot unei asemenea greseli”, spunea, miercuri, Ponta.

UPDATE 13.13 - Surse: PSD și ALDE depun luni moțiune de cenzură, potrivit unor surse politice citate de Antena 3.

USR nu susține această moțiune de cenzură.

UDMR nu a decis cum votează moțiunea. Vor avea o ședință și vor decide ce vor face.

Consiliul Executiv Național al PSD (CExN) se va întâlni joi, la ora 14.

Citiți și Europarlamentarul Viorica Dăncilă, o variantă a PSD pentru funcția de premier.

----------------------------

Știrea inițială 12.10

Liderii PSD discută despre depunerea moțiunii de cenzură, potrivit unor surse citate de Antena 3.

Consiliul Executiv Național al PSD (CExN) se va întâlni joi, la ora 14, unde se va stabili strategia cu care se va merge mai departe.

Social-democrații trebuie să găsească o strategie care să-i scoată din actualul blocaj. 

Criza politică se amplifică, după ce președintele Klaus Iohannis aruncă înapoi mingea în curtea PSD: nu pot fi demarate procedurile pentru numirea unui alt premier atâta timp cât un prim-ministru este încă în funcţie. Iar soluţiile sunt doar două: fie premierul îşi dă demisia, fie este demis printr-o moţiune de cenzură

Este război total între Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea. Grindeanu refuză să plece din fruntea Guvernului, deşi Comitetul Executiv al PSD, prezidat de Dragnea, a decis să îi retragă sprijinul politic
 

×
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Avertizare meteo imediată
x close