Antena 3 CNN Actualitate UPDATE. COD PORTOCALIU şi COD GALBEN de inundaţii pentru mai multe râuri

UPDATE. COD PORTOCALIU şi COD GALBEN de inundaţii pentru mai multe râuri

UPDATE. COD PORTOCALIU şi COD GALBEN de inundaţii pentru mai multe râuri
Sursa foto: Foto: Agerpres
11 Ian 2015   •   17:34
UPDATE. Hidrologii au emis avertizări cod portocaliu de inundaţii pe râurile Bârzava, Moraviţa, Caraş şi Nera, din judeţele Timiş şi Caraş-Severtin, şi cod galben pe râuri din judeţele Bihor, Hunedoara, Arad, Timiş şi Caraş-Severin. 
Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, râul Bârzava, pe sector aval de staţia hidrologică Gătaia, şi cursul inferior al râului Moraviţa, ambele în sectorul îndiguit din judeţul Timiş, vor fi sub avertizare cod portocaliu începând de duminică, ora 16.00, până luni, la ora 18.00. 
Sub avertizare cod portocaliu vor fi, duminică, între orele 16.00 şi 22.00, râul Caraş, în sectorul aval de staţia Vărădia, şi râul Nera, în sectorul aval de staţia Sasca Montană, în judeţul Caraş-Severin. Cotele de inundaţii ar putea fi depăşite pe cele două râuri ca urmare a propagării viiturilor formate anterior.
De asemenea, vor fi sub avertizare cod galben, de duminică, ora 16.00, până luni, la ora 18.00, râurile din bazinele hidrografice Bega Veche, Bega (judeţul Timiş), Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş şi Nera (judeţele Caraş-Severin şi Timiş).
Tot sub cod galben vor fi, de duminică, ora 16.00, până luni, la ora 09.00, unii afluenţi din bazinul superior al Crişului Negru (judeţul Bihor), ai Mureşului inferior şi Crişului Alb (judeţele Hunedoara şi Arad). 
Fenomenele hidrologice periculoase în bazinele hidrografice Crişul Negru, Crişul Alb şi Mureşul inferior se pot produce mai ales pe afluenţi de grad inferiori ai râurilor, iar nivelurile maxime pot fi influenţate semnificativ de evoluţia formaţiunilor de gheaţă, a precizat INHGA.
Hidrologii au precizat că avertizările au fost emise ca urmare a propagării viiturilor formate anterior, a topirii formaţiunilor de gheaţă şi a prognozei meteorologice pentru următoarele 24 de ore.

---

Hidrologii au emis un cod portocaliu de inundaţii pentru mai multe cursuri ale râurilor din Banat. Sunt vizate râurile Bârzava, Caraş şi Nera. Din cauza precipitaţiilor înregistrate în ultimele 24 de ore, dar şi a topirii zăpezilor, se vor produce în continuare creşteri de debite şi niveluri cu atingerea şi depăşirea cotelor de inundaţie, avertizează hidrologii.

Potrivit avertizării emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, codul portocaliu a intrat în vigoare duminică, la ora 8.40 şi este valabil până la ora 16.00.

Creşteri de debite şi niveluri, care pot duce la depăşirea cotelor de inundaţie, se pot produce pe râul Bârzava, în sectorul îndiguit aval Gătaia. Pe baza informaţiilor actuale, o valoare maximă de nivel în secţiunea Gătaia de 445 de centimetri, cu 75 de centimetri peste cota de inundaţie, ar putea fi atinsă între orele 12.00 şi 14.00.
   
De asemenea, nivelurile se pot situa cu 10-15 centimetri peste cotele de inundaţie pe râul Caraş, în sector aval Văradia şi pe râul Nera, în sector aval Dalboşeţ.

×
Subiecte în articol: inundatii
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close