Antena 3 CNN Actualitate Primar din Harghita, AMENDAT după ce a arborat un drapel roşu-alb-verde pe clădirea Primăriei

Primar din Harghita, AMENDAT după ce a arborat un drapel roşu-alb-verde pe clădirea Primăriei

Primar din Harghita, AMENDAT după ce a arborat un drapel roşu-alb-verde pe clădirea Primăriei
Sursa foto: Foto: Agerpres
07 Feb 2013   •   19:29

Primarul comunei harghitene Mădăraş, Biro Laszlo, a fost amendat, joi, cu 4.000 de lei, pentru arborarea drapelul altui stat pe clădirea Primăriei, având culorile roşu-alb-verde, edilul afirmând că este vorba de "steagul maghiarimii de pretutindeni", şi nu despre cel al Ungariei, informează Mediafax.

Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a mers, joi, în comuna Mădăraş, pentru a-i înmâna personal primarului localităţii procesul-verbal de contravenţie privind încălcarea normelor metodologice de aplicare a legii privind arborarea drapelului de stat al României, intonarea imnului de stat şi utilizarea sigiliilor cu stema României.

"Unii dintre primarii din judeţul Harghita, bineînţeles că nu toţi, refuză să aplice prevederile în privinţa simbolurilor, care sunt şi un atribut al suveranităţii statului. De aceea, sunt nevoit să aplic sancţiunile prevăzute de cadrul legal", a declarat Jean-Adrian Andrei.
   
Primarul comunei Mădăraş a fost avertizat că nu a respectat prevederile articolului 2, alineat 3 din HG 1157/2001, potrivit căruia la intrarea principală în sediul primăriei trebuie să fie arborate două drapele naţionale care să încadreze stema României şi a fost amendat pentru arborarea drapelului altui stat, fapt care contravine prevederilor articolului 6 al aceluiaşi act normativ.
   
Primarul comunei Mădăraş, Biro Laszlo, a declarat că aplicarea amenzii în valoare de 4.000 de lei de către prefect este "o greşeală", spunând că nu a arborat drapelul altui stat, şi "drapelul maghiarimii de pretutindeni".
   
"Drapelul care este arborat nu este drapelul Ungariei, este drapelul maghiarimii de pretutindeni, este simbolul nostru şi trebuie respectat şi de alte naţiuni şi popoare. Sunt situaţii în care legile nescrise trec peste legile scrise şi la ora actuală este vorba despre o lege nescrisă. Eu consider că nu sunt în afara legii, nu consider că am făcut vreo greşeală", a spus Biro.
   
El a afirmat că nu va îndepărta de pe sediul Primăriei steagul roşu-alb-verde, afirmând că "drapelul se află la locul potrivit".

Prefectul Jean-Adrian Andrei a trimis o circulară instituţiilor publice şi tuturor primăriilor din judeţ, cuprinzând prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României.
   


×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close