Antena 3 CNN Actualitate România, pe harta roşie a inteligenţei. În ultimii 10 ani, au plecat mii de specialişti

România, pe harta roşie a inteligenţei. În ultimii 10 ani, au plecat mii de specialişti

România, pe harta roşie a inteligenţei. În ultimii 10 ani, au plecat mii de specialişti
Sursa foto: Foto: viza.md
de M.Z.    |    28 Aug 2014   •   14:54

România este pe harta roşie a inteligenţei. În ultimii 10 ani, au plecat mii de specialişti, iar acest lucru ne-a adus doar faimă peste hotare. La schimb, România nu a primit foarte mult. Puţini străini calificaţi din restul Uniunii Europene au venit să lucreze în ţara noastră.


Din ţara noastră au emigrat aproape 30.000 de specialişti în ţările Occidentale. Ne-am obişnuit să-l numim un exod al creierelor. România se află pe poziţia a treia în acest top, după Polonia şi Germania, urmată de Grecia şi Marea Britanie.

Marea Britanie este beneficiara netă a migraţiei creierelor europene. Se află pe locul întâi, urmată de Germania. Culmea inteligenţei româneşti este că ne batem de la egal la egal cu aceste ţări de top care au o populaţie de trei sau patru ori mai mare.

Din Anglia şi Germania pleacă la fel multe creiere. Numai că România a atras mult mai puţine. Suntem pe minus cu beneficiul între plecări şi intrări.

Doar 582 de străini au venit să lucreze la noi din 2003 şi până acum. În schimb, în Marea Britanie, numărul creierelor câştigate este de trei ori mai mare. Platforma europeană de ştiinţă, afaceri şi cultură a realizat această hartă interactivă inclusiv pe domenii. Cele mai mobile "creiere" au fost profesorii de liceu, medicii, asistentele, fizioterapeuţii şi specialiştii dentari.

×
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close