Antena 3 CNN Actualitate Secretarul general al NATO: După ce am văzut în Ucraina, nimeni nu poate să mai aibă încredere în garanţiile Rusiei

Secretarul general al NATO: După ce am văzut în Ucraina, nimeni nu poate să mai aibă încredere în garanţiile Rusiei

Secretarul general al NATO: După ce am văzut în Ucraina, nimeni nu poate să mai aibă încredere în garanţiile Rusiei
Sursa foto: Foto: Agerpres
16 Mai 2014   •   14:37
După ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, nimeni nu poate să mai aibă încredere în "aşa numitele garanţii ale Rusiei cu privire la suvernanitate şi integritate teritorială", a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rassmusen, după întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu.

"După ce am văzut în Ucraina, nimeni nu poate să mai aibă încredere în aşa numitele garanţii ale Rusiei cu privire la suvernanitate şi integritate teritorială. În 1994, Rusia a garantat suvernanitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, şi ceea ce am văzut recent este o anexare ilegală, o înşfăcare a teritoriului cu forţa, deci nu cred că putem avea încredere în aşa numitele garanţii", a declarat Rassmusen.

Secretarul general al NATO a mai spus că Ucraina este cea care trebuie să îşi decidă viitorul statut.

"Noi avem un principiu fundamental, că fiecare naţiune trebuie să aibă dreoptul de a-şi alege politicile de securitate, inclusiv afilierile la diverse alianţe. Deci Ucraina va trebuie să decidă, nu Rusia, nu noi, ci Ucraina, şi vom respecta", a precizat acesta.

Acelaşi lucru se aplică şi Republicii Moldova, a mai ţinut să menţioneze Rassmusen. "Solicităm respectul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei. Sigur, vrem ca Rusia să îşi respecte obligaţiile internaţionale şi să nu încerce să destabilizeze situaţia, nici în Moldova nici în Ucraina".

 

 

 

×
Subiecte în articol: Ucraina
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close