Antena 3 CNN Actualitate Cultură Mii de oameni şi oficiali moldoveni au participat la înmormântarea poetului Grigore Vieru

Mii de oameni şi oficiali moldoveni au participat la înmormântarea poetului Grigore Vieru

Mii de oameni şi oficiali moldoveni au participat la înmormântarea poetului Grigore Vieru
Sursa foto: Grigore Vieru
20 Ian 2009   •   18:16

Vladimir Voronin, preşedintele Republicii Moldova, şi mai multe mii de oameni i-au adus un ultim omagiu poetului Grigore Vieru, care a fost înmormântat, marţi, la Chişinău, informează Moldpres, citată de Mediafax.
Trupul neînsufleţit al lui Grigore Vieru a fost depus, marţi, la Teatrul de Operă şi Balet, unde a fost oficiată şi o slujbă de pomenire, de către un sobor de preoţi din Republica Moldova şi România.
Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi soţia acestuia, Taisia Voronin, politicianul Marian Lupu, deputaţi din Parlament, reprezentanţi ai corpului diplomatic şi membri ai Guvernului, s-au numărat printre cei veniţi să îl omagieze pe regretatul poet. Şi primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a participat la ceremonie, dar şi elevi, scriitori şi admiratori ai creaţiei lui Grigore Vieru.
Familia a primit condoleanţe şi coroane de flori din partea reprezentanţilor corpului diplomatic ca şi ai întregului cabinet de miniştri, în frunte cu premierul Zinaida Greceanîi. Cortegiul funerar s-a oprit un moment la monumentul lui Ştefan cel Mare.
Grigore Vieru a fost înmormântat lângă mormântul scriitorului Ion Vatamanu, la Cimitirul central de pe strada Armenească. La înmormântare a participat şi Theodor Paleologu, ministrul român al Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional.
Preşedintele Traian Băsescu i-a conferit, post-mortem, poetului Grigore Vieru, Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Cruce.
Grigore Vieru a murit în noaptea de sâmbătă spre duminică, la vârsta de 73 de ani, în urma unui accident rutier. Poetul s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererâta, din fostul judeţ Hotin. Debutul editorial a avut loc în anul 1957. Grigore Vieru a avut o operă vastă, pentru care a fost premiat în numeroase rânduri.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close