Antena 3 CNN Actualitate Ţepe marca "Prima Casă". Patru escroci au strâns 150.000 euro de la oamenii care vroiau să cumpere o locuinţă

Ţepe marca "Prima Casă". Patru escroci au strâns 150.000 euro de la oamenii care vroiau să cumpere o locuinţă

Ţepe marca "Prima Casă". Patru escroci au strâns 150.000 euro de la oamenii care vroiau să cumpere o locuinţă
Sursa foto: prima casa
12 Aug 2009   •   10:39

Programul Prima Casă se dovedeşte a fi un prilej de ?ţepe?, pentru românii inventivi. Patru persoane care se dădeau drept angajaţi ai primăriilor sau ai serviciilor secrete au reuşit să înşele mai multe familii şi să le ia banii.


Din 20 iulie 2009, în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor ? Poliţia Sectorului 5 s-au înregistrat mai multe plângeri ale unor cetăţeni din Bucureşti, care reclamau faptul că au fost înşelaţi de reprezentanţii unei societăţi comerciale cu sediul în Bucureşti, după cum arată comuniatul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB), remis către Antena3.ro. Ei promiteau cetăţenilor cumpărarea unor apartamente din fondurile unei agenţii naţionale, i-au asigurat, nereal, că erau ,,subvenţionate? şi de instituţii publice. Escrocii au indicat o valoare totală de 60.000 de euro, iar restul de plată ar fi fost suportat de instituţiile publice la care aceştia făceau referire.

În urma acţiunii Poliţiei Capitalei, autorităţile au identificat patru persoane, membri ai grupării infracţionale, respectiv pe S. MIOARA, de 38 de ani, din jud. Dâmboviţa, C. IONEL, de 30 de ani, C. SMARANDA, de 43 de ani şi N. GABRIEL, de 42 de ani, cunoscut cu antecedente penale, ultimii trei din Bucureşti.

Împotriva celor patru suspecţie a început urmărirea penală, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, iar din cercetările efectuate de poliţişti, a reieşit că membri grupării aveau elaborat un mod de operare foarte ingenios şi că pentru fiecare exista un rol bine stabilit. Astfel, S. MIOARA şi C. IONEL racolau, prin intermediul societăţii pe care o administrau, potenţiali clienţi pentru achiziţionarea de apartamente şi le prezentau ,,oferta??, cu condiţii foarte avantajoase. Ulterior, ei încheiau cu doritorii antecontracte de vânzare-cumpărare şi le solicitau în avans sume cuprinse între 5.000 şi 8.000 de euro.



În acelaşi timp, pentru a întări convingerea clienţilor cu privire la veridicitatea şi seriozitatea ofertei, C. SMARANDA şi N. GABRIEL participau ,,întâmplător ?? la discuţiile purtate cu aceştia şi se prezentau cu o identitate falsă, aceea de reprezentanţi ai unor instituţii publice. Conform comunicatului Poliţiei Capitalei, cei în cauză le prezentau clienţilor pliante cu apartamente situate în poziţii centrale şi chiar îi conduceau la vizionarea unor astfel de imobile.

În toată această perioadă au depus plângeri 29 de părţi vătămate, iar valoarea prejudiciului cauzat este de aproape 150.000 de euro.

La data de 10 august 2009, autorităţile au solicitat şi au obţinut de la Tribunalul Bucureşti 5 autorizaţii de percheziţie domiciliară pentru imobile situate în Bucureşti, iar ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor ? Poliţia Sectorului 5, împreună cu lucrătorii Serviciului Special de Poliţie pentru Intervenţie Rapidă le-au efectuat în data de 11 august 2009.

Ofiţerii au identificat mai multe documente în original şi copie, adică 42 de antecontracte de vânzare-cumpărare şi diverse documente, care atestă activitatea infracţională desfăşurată, precum şi o serie de bunuri achiziţionate din banii obţinuţi fraudulos, respectiv echipamente I.T. şi electronice şi un autoturism marca BMW 535.

Prejudiciul cauzat a fost recuperat în proporţie de 35%, prin indisponibilizarea bunurilor respective, iar cercetările sunt continuate cu C. Ionel, C. Smaranda şi N. Gabriel, în stare de ,,reţinere? şi urmează să se prezinte la Tribunali Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 zile. Pentru S. Mioara urmează să se propună arestarea în lipsă, pentru că se sustrage urmăririi penale.

Sursa video: DGPMB

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: prima casa teapa
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close