Antena 3 CNN Actualitate 600 de milioane de dolari, dispăruţi din România prin operaţiuni conduse de mafia chineză (VIDEO)

600 de milioane de dolari, dispăruţi din România prin operaţiuni conduse de mafia chineză (VIDEO)

600 de milioane de dolari, dispăruţi din România prin operaţiuni conduse de mafia chineză (VIDEO)
25 Aug 2010   •   22:18

600 de milioane de dolari - adică aproape trei milioane de pensii medii, un milion de salarii medii sau 10.000 de apartamente - au dispărut din România printr-una dintre cele mai puternice grupări infracţionale din Europa. În centrul piramidei - cetăţeni chinezi, cârma unui supercentru comercial. Banii au fost scoşi cu geamantanul din ţară şi s-au "evaporat" în conturi off-shore din China şi Vietnam.

Procurorii de la crimă organizată sunt cu ochii pe reţea din 2006. Atunci, spun ei, peste 82 de milioane de dolari au dispărut din ţară. Modul de operare a scos la iveală un grup infracţional extrem de bine structurat. Numarul 1 - Zheng Weiming, cetăţean chinez, membru al uneia dintre cele mai puternice familii din privincia Fujian. El este cel care coordona tot.

?Inculpatul Zheng Weiming este un important om de afaceri în China, membru al unei importante familii din această ţară, care are afaceri în România. Prin poziţia sa în cadrul familiei, Zheng Weiming a fost o garanţie pentru oamenii de afaceri chinezi că îşi vor primi marfa în cele mai bune condiţii...", se arată în rechizitoriul DIICOT.

Mai exact, procurorii susţin că o mare parte din marfă intra în ţară prin declaraţii vamale false, la preţuri de nimic. Bunurile ajungeau apoi în cel mai mare complex comercial din ţară unde erau vândute la preţuri mai mari decât cele declarate.

În total, peste 5.000 de standuri se adăpostesc sub acoperişul complexului comercial, cu o investiţie oficială de 250 milioane de euro. Din toţi aceşti bani, 30% au provenit din participarea chineză.

Zheng Weiming se ocupa şi de dezvoltarea locului în care urma să vândă marfa adusă şi de unde avea să strângă sumele uriaşe.

"... Deşi pentru fiecare operaţiune se încasau sume de ordinul miilor de USD, în contabilitatea firmei, erau emise facturi doar pentru suma de 100 lei", potrivit rechizitoriului DIICOT.

Banii obţinuţi prin ingineriile financiare ajungeau, conform anchetatorilor, la o persoană de legatura din Galaţi. Erau transportaţi apoi, cash, în Ucraina şi depuşi în diferite conturi bancare. De aici luau calea altor instituţii bancare din Ţările Baltice. Transferul banilor continua spre bănci din China, Vietnam şi Noua Zeelandă.

Ancheta DIICOT arată că, în ultimii patru ani, 600 de milioane de dolari au fost scoşi din România în acest mod. Cât o treime din bugetul primăriei Capitalei pe un an de zile.

?Pentru ca întreaga activitate să fie sub controlul lor - de la comanda de marfă din ţara exportatoare până la transportul maritim, introducerea în ţară, transportul intern şi distribuirea către comercianţi, au fost înfiinţate societăţi comerciale cu obiect specific (comisionariat vamal şi transport)".

Membrii reţelei s-ar fi folosit de identităţi false pe baza cărora îşi înfiinţau firmele cu care operau. Potrivit DIICOT, verificările au demonstrat că Zheng Weiming este una şi aceeaşi persoană cu Zheng Shuqin, identitate sub care a fost expulzat din România în 2002. Numele familiei Zheng apare şi acum în adresele multor firme care ar avea legături directe cu activitatea de la Dragonul Roşu.

Mai exact afacerea este ţinută acum de Zheng Xing, om de afaceri chinez despre care se spune că ar fi investit colosale sume de bani şi în Republica Moldova.

În total 16 persoane, chinezi, vietnamezi şi români, sunt acuzate de procurori de spălare de bani, fals în acte şi evaziune fiscală.

Observator

 

×
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close