Antena 3 Actualitate A fost înfiinţată prima bancă de celule stem într-un spital de stat

A fost înfiinţată prima bancă de celule stem într-un spital de stat

03 Mai 2012   •   11:07
A fost înfiinţată prima bancă de celule stem într-un spital de stat
Sursa foto: Foto: www.scientificamerican.com
Prima bancă de celule stem într-un spital de stat a fost înfiinţată la Institutul Clinic Fundeni. Ea îndeplineşte în totalitate standardele Agenţiei Naţionale de Transplant şi pe cele europene care reglementează activitatea de procesare şi conservare a celulelor vii.

''Banca de celule stem reprezintă un compartiment special dedicat în totalitate procesării şi stocării de celule stem hematopoietice, asigurând o puritate a aerului de peste 99% pentru spaţiul unde se desfăşoară activităţile de prepararea şi validare a grefonului medular'', a explicat joi dr. Carmen Orban, managerul Institutului, citat de Agerpres.

''Înfiinţarea acestei bănci vine în contextul în care Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este în curs de finalizare, ceea ce presupune accesul pacienţilor la celule de la donatori neînrudiţi pentru transplant, atât din Registrul Naţional, cât şi din Registrele Internaţionale interconectate la acesta'', a mai precizat dr. Carmen Orban.

Procesarea celulelor stem hematopoietice în condiţii de bancă reprezintă o condiţie obligatorie pentru ca celulele recoltate în România să poate fi trimise prin intermediul Registrului către orice centru de transplant medular din străinătate, acolo unde pot salva o viaţă.

''Banca de celule stem din cadrul Institutului Clinic Fundeni devine un partener indispensabil al Registrului Naţional de Donatori Voluntari'', a adăugat managerul Institutului Fundeni.


 


 


 


 


 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close