Antena 3 CNN Actualitate De ce se vaccinează Alexandru Rafila cu doza 3, deși a trecut prin boală. Răspunsul ministrului

De ce se vaccinează Alexandru Rafila cu doza 3, deși a trecut prin boală. Răspunsul ministrului

Mihaela Bîrzilă
3 minute de citit Publicat la 12:05 04 Ian 2022 Modificat la 12:11 04 Ian 2022
pjimage - 2022-01-03T194141.063
Alexandru Rafila Sursa foto: Antena 3

Jurnalist: Ați trecut prin boală?

Alexandru Rafila: Da, am fost infectat în 2020, la începutul lunii decembrie. 

Jurnalist: Și v-ați vaccinat?

Alexandru Rafila: M-am vaccinat în luna martie și rapelul în luna aprilie. 

Probabil că voi face și doza a treia în cursul lunii ianuarie pentru că sunt deja 9 luni de la vaccinarea cu doza a doua. Ați văzut că în Europa circulația este condiționată de existența a trei doze de vaccin și probabil că o sa fac și eu acest lucru în perioada următoare. 

Jurnalist: Dumneavoastră ați trecut și prin boală deci beneficiați și de imunitatea naturală?

Alexandru Rafila: Da, de imunitatea de tip celular care este mai complexă. Imunitatea după boală este mai complexă decât imunitatea generată de vaccin. Combinația celor două se pare că este o soluție bună pentru fiecare ca să evite îmbolnăvirea. Dar repet. Cerința aceasta și s-a luat decizia la nivel european de valabilitate a certificatului doar după administrarea celei de-a treia doze. Asta mă va determina să mă vaccinez în perioada următoare.

Jurnalist: Dar ce e mai important? Certificatul sau sănătatea populației?

Alexandru Rafila: Sănătatea populației este în mod evident importantă. Există studii care arată că sunt persoane care au nevoie de doza a treia și vedeți că unii dintre ei au nevoie chiar și de doza a patra. Răspunsul imun este variabil de la persoană la persoană și atunci pentru a uniformiza situația unei persoane care călătorește s-a introdus acest element legat de administrarea unei a treia doze la un interval de maximum nouă luni de la încheierea schemei de vaccinare. 

Jurnalist: Dar vă simțiți în pericol?

Alexandru Rafila: Eu personal nu mă simt în pericol dar asta nu înseamnă că nu o să fac a treia doză. Mie mi se pare că discutăm prea mult despre un lucru extrem de simplu și care nu produce niciun fel de disconfort sau produce un disconfort minimal. Adică dăm acestei proceduri de vaccinare, sau unii dintre noi dau o dimensiune apocaliptică care nu este potrivită. Vă spun că nici eu, nici colegi de-ai mei care au făcut trei doze, nu au resimțit probleme deosebite. Mi se pare că este puțin exagerată această dezbatere în spațiul public. Ne vaccinăm și gata, în felul ăsta suntem protejați. 

Ministrul Rafila acuză Parlamentul că blochează certificatul verde la locul de muncă 

Parlamentul blochează adoptarea certificatului verde la locul de muncă, avertizează ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Rafila spune că adoptarea târzie a certificatului scade tot mai mai mult eficacitatea lui. 

"Este atributul Parlamentului să ia o decizie cu acest certificat verde, este un proiect de lege depus în Parlament de mai mult timp, care a fost respins de Senat. 

În momentul de faţă se găseşte la Camera Deputaţilor. Probabil că există un blocaj la nivel legislativ şi când a existat o propunere tehnică din partea Ministerului Sănătăţii, ea ar fi trebuit să poată să îşi facă efectul atunci când se înregistrează o creştere care ar putea să sugereze un val pandemic important.

Cu cât întârzie adoptarea unui astfel de certificat electronic COVID, şi eficacitatea lui devine tot mai puţin relevantă", a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, în exclusivitate la Antena 3.

Măștile FFP 2 ar putea deveni obligatorii în România

Măștile FFP 2 ar putea deveni obligatorii în România iar Guvernul ia în calcul șomajul tehnic. Sunt noile măsuri la care se gândesc guvernanții după ce rata de infectare cu SARS-CoV-2 a crescut în toată țara.

Ministrul Sănătății avertizează că am putea avea până la 80.000 de infectări pe zi, adică dublu față de valul 4 al pandemiei. În acest context, ca să limiteze îmbolnăvirile, Alexandru Rafila le cere parlamentarilor să aprobe legea care prevede certificatul verde la locul de muncă. 

”Nu putem exclude o creștere accelerată în săptămânile următoare. În jurul datei de 15 ianuarie probabil că o să începem să asistăm la o creștere mai rapidă a numărului de cazuri. Noi estimăm probabil o dublare a numărului de cazuri”, este avertismentul dur lansat de ministrul Sănătății.

Noi măsuri pe masa Guvernului

Deja pe masa Executivului sunt o serie de măsuri. Guvernul ia în calcul și șomajul tehnic. Măștile FFP 2 ar putea deveni obligatorii iar elevii ar putea fi testați în școli și ar putea primi măști gratuite. 

Ministrul Sănătății a precizat că este nevoie de o testare mai eficientă în școli. 

”Ar trebui regândită și se discută acest lucru pentru regândirea campaniei de testare astfel încât să existe o eficiență mai mare și cazurile suspecte să poată fi, sau nu, confirmate cu teste PCR”. 

 

×
x close