Antena 3 CNN Actualitate Se ridică obligativitatea prezentării certificatului verde la magazin? Răspunsul lui Alexandru Rafila

Se ridică obligativitatea prezentării certificatului verde la magazin? Răspunsul lui Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că ridicarea obligativității certificatului verde nu a fost încă discutată pentru că a văzut în ultima perioadă tot mai multe persoane iresponsabile, care nu se protejează, înghesuindu-se la concerte sau manifestări în aer liber.

Se ridică obligativitatea prezentării certificatului verde la magazin? Răspunsul lui Alexandru Rafila
Sursa foto: LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO
de Laura Dinu    |    03 Dec 2021   •   07:41

Ministrul Sănătății a vorbit și despre certificatul verde la intrarea în mall-uri și magazine în contextul sărbătorilor de iarnă. 

„O să vedem care este situația. Îngrijorarea mea – și trebuie să discutăm dacă vrem să fim corecți – este că dumneavoastră discutați despre certificat, eu discut despre comportamentul lipsit de responsabilitate al unor oameni. Am văzut concerte la care oamenii se înghesuiau, nu purtau mască, am văzut manifestări în aer liber la care oamenii nu purtau mască și lucrul acesta nu este în regulă. Faptul că scade incidența nu trebuie să ne facă să lăsăm garda jos și pentru lucrul acesta trebuie să lucrăm cu toții”, a spus ministrul Sănătății.

”În prezent, în mall, la magazinele alimentare nu se poate intra decât pe baza certificatului verde, adică vaccinat sau trecut prin boală, însă în afara mall-ului se poate intra la magazinele alimentare doar cu mască, respectând regulile sanitare. La orice alt magazin sau operator care comercializează alte produse, exceptând farmaciile, se intră cu certificat verde”, a declarat Rafila, potrivit Mediafax

Rafila, despre certificatul verde la locul de muncă: "Angajatorii sunt esențiali în această pandemie"

Acesta a făcut precizări și despre obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă.

"Cred că trebuie să fim corecți, cinstiți, cu populația, dacă vrem să avem, din partea populației, sprijin și încredere în ceea ce facem și spunem", spune noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila.

"Propunerea care a existat în Parlamentul României și a iscat atâtea dezbateri a fost limitativă și s-a referit doar la personalul medical", a declarat Alexandru Rafila, despre vaccinarea obligatorie. 

"În cazul personalului medical nici măcar nu este vorba despre o măsură de sănătate publică generală, ci este vorba despre siguranță pacientului, care trebuie să existe, și mi se pare absolut firesc că personalul medical care intră în contact cu pacientul, să existe pentru el un risc cât mai mic de a transmite infecția.

Mi se pare firesc ca în domeniul medical personalul să fie protejat prin vaccinare, trecere prin boală sau testare. În proporția cea mai mare, vaccinarea este normal să existe. În rândul medicilor cred că atinge undeva la 80% în acest moment", a adăugat acesta.

"Nu trebuie să existe un mecanism discreționar în momentul de luare a deciziilor. Pentru că importantă e participarea populației, angajatorilor. Angajatorii sunt esențiali în această pandemie, pentru că angajatorii și medicii de familie sunt cei în care populația are cea mai mare încredere, și sunt studii foarte serioase în acest sens.", a precizat Alexandru Rafila.

×
Subiecte în articol: Alexandru Rafila
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close