Antena 3 CNN Actualitate Alexandru Rafila, semnal de alarmă cu privire la măștile purtate de copii la începerea școlilor. ”Ar putea fi inutile”

Alexandru Rafila, semnal de alarmă cu privire la măștile purtate de copii la începerea școlilor. ”Ar putea fi inutile”

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre măsura anunțată de Guvern prin care copiii sunt obligați să poarte măști odată cu începerea școlilor.

Alexandru Rafila, semnal de alarmă cu privire la măștile purtate de copii la începerea școlilor. ”Ar putea fi inutile”
Sursa foto: Antena 3
de Laura Dinu    |    21 Aug 2020   •   08:30

Am văzut proiectul de ordin. Copiii vor purta mască la școală. Separatoare, mască... Știți care este problema? Măsurile pot să pară ideale. Întotdeauna când iei o măsură trebuie să te gândești și să evaluezi care este gradul de aplicabilitate. Măsurile sunt bune, dacă ele sunt aplicabile.

Alternative întotdeauna există... Sunt vizierele acelea, de exemplu, care cred că le-ar plăcea copiilor și ar putea fi folosite la un moment dat. Ar fi o chestiune atractivă pentru copii, așa cum personalizarea măștilor cred că ar fi foarte importantă. Pentru că un copil, știți cum este... O mască chirurgicală nu-i foarte rezistentă, că dacă tragi de două ori de ea se rupe. Și atunci dacă folosești măști textile, refolosibile, e foarte bine, dar trebuie să le personalizezi, să fie atrași de culorile sau de desenele măștii”, spune Alexandru Rafila. 

Alexandru Rafila: Trebuie măști adaptate vârstei copilului și mărimii craniului copilului

Mai mult decât atât, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății spune că măștile trebuie să fie adaptate dimensiunii copiilor. 

Masca chirurgicală la un copil este uneori mare, ele trebuie luate pentru dimensiunea copiilor. Îmi arătați aici o mască la un copil, pe care nu-l protejează aproape deloc. Masca este foarte largă, aerul intră și iese prin lateral foare mult, iar această mască nu este utilă copilului. Și nu este utilă nici celor care intră în contact cu acest copil. Pentru că este o mască mare.

Trebuie măști adaptate vârstei copilului și mărimii craniului copilului. Pentru că dacă folosim măști pentru adulți la copii de clasa I, ele vor fi inutile. Ele trebuie adaptate. Ori, o mască refolosibilă se poate realiza la dimensiuni”, a declarat Alexandru Rafila la Digi 24. 

Medicul spune că, din păcate, acum este deja târziu, deoarece deja ”trebuiau făcute simulări pentru a vedea care este cea mai bună protecție pentru acești copii”.

 

×
Subiecte în articol: şcoală mască copii

În Gura Presei cu Mircea Badea | Luni-Joi, 24:00, Duminică, 23:00

Mircea Badea, despre aderarea României la Schengen

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close