Antena 3 CNN Actualitate Prefectul Capitalei îi contrazice pe inspectorii de mediu: "Gunoaiele stradale nu degajă aşa mult hidrogen sulfurat. Nu putem vorbi despre risc epidemiologic"

Prefectul Capitalei îi contrazice pe inspectorii de mediu: "Gunoaiele stradale nu degajă aşa mult hidrogen sulfurat. Nu putem vorbi despre risc epidemiologic"

Deşi inspectorii de mediu au tras un semnal de alarmă în privinţa gunoaielor din Sectorul 1 și au descoperit concentrație peste limita admisă în ceea ce privește hidrogenul sulfurat, prefectul Capitalei îi contrazice şi spune că "gunoaiele stradale nu degajă aşa mult hidrogen sulfurat".

Prefectul Capitalei îi contrazice pe inspectorii de mediu: "Gunoaiele stradale nu degajă aşa mult hidrogen sulfurat. Nu putem vorbi despre risc epidemiologic"
de Iulia Gorgorin    |    12 Iul 2021   •   22:28

După ce gunoaiele din Sectorul 1 al Capitalei nu au fost ridicate cu săptămânile, experții Agenţiei Naţionale pentru Protecția Mediului au decis să măsoare calitatea aerului și au descoperit concentrație peste limita admisă în ceea ce privește hidrogenul sulfurat.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a vorbit, luni, în cadrul emisiunii "În faţa Naţiunii" de la Antena 3, despre gunoaiele din Sectorul 1 care ar fi generat o poluare masivă, în urmă cu câteva zile la Bucureşti.

Alin Stoica susţine că gunoaiele stradale, nu au cum să degaje o cantitate mare de hidrogen sulfurat

"Am primit această înştiinţare de la Agenţia pentru Mediu şi am avut o şedinţă de urgenţă împreună cu toate organismele (...) împreună cu reprezentanţii sectoarelor 1 şi 6, pentru a identifica sursa acestei depăşiri. Din discuţiile pe care le-am avut, monitorizarea a fost făcută pe o perioadă mai mare de o lună, inclusiv acum se fac monitorizări. 

În această perioadă, o singură zi a fost această depăşire, da, a fost o depăşire destul de mare, ceea ce înseamnă că a fost o emanare de gaz. E vorba despre hidrogen sulfurat şi această emanare de gaze poate să provină doar de la o acumulare mare de deşeuri, în niciun caz de la deşeurile de pe stradă, care sunt doar din pubelele stradale, după cum aţi şi obsevat dumneavoastră şi aţi prezentat deja în reportaj. Compania de salubritate strânge gunoaiele menajere, adică cele provenite de la populaţi sau agenţii economici. Gunoaiele stradale sunt cele care întradevăr pun o problemă şi acestea sunt în discuţia dintre Primărie şi Romprest, dar aceste gunoaie stradale nu au cum să degaje o cantitate atât de mare de hidrogen sulfurat.

"Cel mai probabil, această cantitate provine, probabil de la groapa de gunoi din apropiere"

O comisie comună, a acestor instituții pe care le-am amintit mai devreme, va face aceste investigări pentru a stabili cu exactitate care a fost cauza a acelei emanări punctuale, din data de 6 iulie. A fost o problemă cu adevărat, a fost o emanare importantă de gaze de hidrogen sulfurat dintr-o singură zi, deci nu este ceva ce s-a acumulat în timp, ci a fost o emanare punctuală pe ziua respectivă.

În rest, cotele s-au întregistrat în valuri normale. Pentru data de 9, de exemplu, am primit o măsurătoare de 3 sau 4 ori sub limita normală. Deci, lucurile sunt din punctul acesta de vedere monitorizate, iar această comisie mixtă care este formată din toate instituțiile de control abilitate, urmează să analizeze și să vadă în această săptămână și să prezinte un raport - ce s-a întâmplat și ce se poate face pentru a evita pe viitor astfel de incidente.

Întrebat de Sabina Iosub dacă s-a plimbat recent prin centrul Capitalei și dacă a observat mormanele de gunoaie, prefectul a mărturisit că "nu arată deloc bine din punctul de vedere al curăţeniei".

Alin Stoica le promite bucureştenilor că "lucrurile vor intra în normal"

"Din informaţiile pe care le am, Sectorul 1 negociază chiar în această perioadă cu prestatorul de servicii de salubrizare. O primă problemă a fost depăşită şi anume, colectarea gunoiului menajer. Acum urmează să se discute şi să negocieze partea de curăţenie stradală, adică măturat, spălat şi strângerea deşeurilor din pubele, adică deşeurile pe care noi, trecătorii de pe stradă le aruncăm acolo. În momentul în care şi acest lucru şi sper că va fi rezolvat în cel mai scurt timp, în urma negocierilor, lucrurile vor intra în normal", a precizat prefectul Capitalei.

"Nu putem vorbi de risc epidemiologic în Capitală"

De asemenea, Alin Stoica declarat că în acest moment, nu se poate vorbi de un risc epidemiologic în Capitală.

Dacă ar fi existat un risc epidemiologic, cu siguranţă, Direcţia de Sănătate Publică ar fi atras atenţia. Avem consultări regulate cu DSP. Nici în urma ultimei întâlniri pe care am avut-o, cu ocazia acelei depăşiri pe care aţi menţionat-o, nu s-a pus problema că ar fi un pericol iminent la adresa sănătăţii populaţiei. Desigur, există problema rozătoarelor, nu avem cum să o negăm şi aceasta este generată, în principal de lipsa a celor măsuri care nu au fost luate până de curând, însă, acum, există un plan de acţiune şi împotriva rozătoarelor care a fost deja pus în aplicare de Compania Municipală Eco igienizare. Sperăm ca în următoarea perioadă să se rezolve. Acţiunile sunt în curs", a afirmat Alin Stoica, luni, în exclusivitate la Antena 3.

Citiţi şi: Efectele gunoaielor neridicate din Sectorul 1: Bucureștenii respiră aer toxic

Şobolanii cu ştaif din Sectorul 1 au ieşit la promenadă pe Calea Victoriei
 

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close