Antena 3 CNN Actualitate Amenzile rutiere ar putea creşte de la 1 ianuarie 2024 | MAI nu mai vrea ca punctul de amendă să rămână plafonat

Amenzile rutiere ar putea creşte de la 1 ianuarie 2024 | MAI nu mai vrea ca punctul de amendă să rămână plafonat

Amenzile rutiere ar putea creşte de la 1 ianuarie 2024, potrivit unui proiect de ordonanţă al Ministerului Afacerilor Interne, care prevede ca punctul de amendă să nu mai rămână plafonat la nivelul din 2018.

Amenzile rutiere ar putea creşte de la 1 ianuarie 2024 | MAI nu mai vrea ca punctul de amendă să rămână plafonat
Sursa foto: Facebook/Poliția Română
de Laura Dinu    |    11 Oct 2023   •   10:00

Potrivit unui proiect de ordonanță pus în dezbatere publică la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), mecanismul de calculare a valorii punctului-amendă se va modifica și va reprezenta doar 5% din salariul minim brut, nu 10%, ca în prezent. 

În ciuda faptului că, procentual, punctul-amendă va scădea, valoarea în bani a acestuia ar crește la 165 de lei, deoarece s-ar renunța la îngheţarea anuală a valorii punctului-amendă la 145 de lei, scrie avocatnet.ro

Această măsură a fost propusă “în vederea evitării practicii de plafonare anuală a valorii punctului-amendă”, după cum apare în nota de fundamentare a proiectului de OUG de la MAI. 

Cu alte cuvinte, Codul rutier va fi modificat, astfel încât un punct-amendă va reprezenta valoric 5% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului. 

Practic, se va reduce valoarea punctului-amendă de la 10% la 5% din salariul minim brut pe țară. Cu toate astea, după ce schimbarea ar intra în vigoare și s-ar elimina și plafonarea anuală, valoarea punctului-amendă ar crește la 165 de lei (5% din 3.300 de lei, cât e salariul minim acum). 

Valoarea punctului-amendă a fost plafonată de Guvern prin ordonanțe succesive la valoarea din 2017, respectiv la 145 de lei.  

Legea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024

Schimbarea modului de calcul al punctului-amendă e programată să intre în vigoare pe 1 ianuarie 2024, dată la care expiră și plafonarea, ceea ce înseamnă că, în condițiile în care salariul minim se menține același, valoarea punctului-amendă va crește la 165 de lei. 

În funcție de abaterile de la Codul rutier, șoferii plătesc pentru contravențiile rutiere amenzi cu următoarele valori: 

  • clasa I: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei); 
  • clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei); 
  • clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei); 
  • clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei); 
  • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 3.045 la 14.500 de lei) - se aplică doar persoanelor juridice. 

Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de OUG trebuie adoptat la Guvern și publicat în Monitorul Oficial. Totuși, schimbarea modului de calcul al punctului-amendă se va aplica de la 1 ianuarie 2024.

×
Subiecte în articol: punct amenda amenzi cod rutier
Parteneri
Este Ziua mondială a râsului | Beneficiile terapiei prin râs, pentru sănătate
x close