Antena 3 CNN Actualitate Ana Iorga, despre cum este corect să folosim cuvântul ''mulţumesc''

Ana Iorga, despre cum este corect să folosim cuvântul ''mulţumesc''

Florentina Cârstoiu m-a întrebat dacă e corect să mulţumim în următoarele feluri: "Mulţumesc frumos! Mulţumesc mult! Vă foarte mulţumesc! sau Mii de mulţumiri! Se poate mulţumi şi urât, puţin, zeci de mulţumiri în loc de mii? Un simplu mulţumesc nu e de ajuns?", mai întreabă Florentina. Ba ar fi de ajuns, doar că simţim nevoia să plusăm. Şi cuantificatorii mai ales, mii de mulţumiri, nu reprezintă decât o convenţie, marchează intensitatea.

Ana Iorga, despre cum este corect să folosim cuvântul ''mulţumesc''
de Iulia Gorgorin    |    29 Oct 2020   •   12:55

Ana Iorga a prezentat exemple de formulări în care este folosit cuvântul mulţumesc în anumite exprimări.

''Mulţumesc frumos'' şi ''Mulţumesc mult'' sunt într-adevăr surprinzătoare.

Ce înseamnă ''mulţumesc frumos?'' O spui cu glas mieros, formulezi elegant? Poţi mulţumi şi urât? Poţi, dar în esenţă actul de comunicare de mulţumire este unul cu o intenţie bună, de valorizare a interlocutorului, aşadar este prin definiţie frumos, delicat. Normal că poţi mulţumi şi cu jumătate de gură, în răspăr sau ironic. Mulţumirea este în principiu ceva bun şi onest, deci frumos, nu prea ai cum să mulţumeşti urât.

''Mulţumesc mult'' este iarăşi o convenţie: un simplu ''Mulţumesc'' nu e cu nimic mai prejos decât ''Mulţumesc mult'' sau decât ''Mulţumesc foarte mult''.

Nu alegem gradele în funcţie de cât de entuziasm mulţumim. De cele mai multe ori e doar un fel de a spune

Ambele formule marchează intensitatea, dar nu aduc o diferenţă reală, cuantificabilă.        

La fel şă în cazul lui: ''Mii de mulţumiri''. De ce tocmai mii? Milioane de mulţumiri! Ar fi şi mai şi. Sau ceva mai moderat: Sute de mulţumiri, zeci. Nu există în mod real o astfel de gradare, e doar o formulă fixată. Şi nu e greşită, poţi spune cel mult că e uşor banalizată.

''Vă foarte mulţumesc'' este o formulă cu o topuică arhaică, nu mi se pare neapărat spectaculoasă, dar cred că unii o aleg doar ca să coloreze exprimarea, să nu spună mulţumesc şi atât. 

Concluzie: Nu e greșit să spui ''Multumesc mult'' sau ''Mii de mulţumiri'', doar că nu e nici vreo subtilitate de limbaj, nu sună neapărat mai bine decât un ''Mulţumesc'' rostit sau scris simplu şi onest.

Ana Iorga: ''Mulţumesc frumos'' mi se pare şi mai artificial!

Realmente te întrebi care e diferenţa între ''Mulţumesc'' și ''Mulțumesc frumos''. 

Eu mă întreb de pildă care e diferenţa dintre două formule pe care le scriu pe Watsapp: Te pup! şi Te pup tare!

Da, chiar scriu Te pup si Te pup tare când sunt foarte entuziasmată de procesul pupatului. Eu simt o diferenţă, dar fireşte că si aici e o convenţie. Ce alte formule ati mai remarcat?'', a spus Ana Iorga.

×
Subiecte în articol: mulţumesc Pe cuvant cu Ana Iorga
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close