Antena 3 CNN Actualitate Ana Iorga explică dacă este sau nu corect să spunem "om de calitate"

Ana Iorga explică dacă este sau nu corect să spunem "om de calitate"

Adriana Alexandru m-a întrebat dacă este corect să spunem "om de calitate". Bănuiesc că vă referiţi la asocierea formulei "de calitate" cu o persoană, cred că asta v-a atras atenţia. Cu alte cuvinte, e potrivit să spunem despre un om că este de calitate? Sau doar obiectele pot fi de calitate, de bună calitate. Se poate spune şi despre oameni, dar ne vom uita în dicţionar. 

Ana Iorga explică dacă este sau nu corect să spunem "om de calitate"
de Iulia Gorgorin    |    28 Oct 2020   •   13:30

Ana Iorga a explicat la rubrica Pe cuvânt dacă semnificaţia sintagmei ''om de calitate''.

Om de calitate înseamnă un om serios şi corect care se respectă pe el şi îi respectă pe ceilalţi, un om valoros

''Mai întâi, ce înseamnă când spunem despre un om că este de calitate? De obicei ne gândim la însuşiri morale: e corect, e binecrescut, e bun, e prietenos poate, se ţine de cuvânt. Cam asta înseamnă un om de calitate, un om serios şi corect care se respectă pe el şi îi respectă pe ceilalţi, un om valoros.

E adevărat că locuţiunea adjectivală "de calitate" este mai frecvent folosită în legătură cu obiecte, mai puţin în legătură cu oameni sau acţiuni. 

 Spunem de exemplu "stofă de calitate", adică un material bine lucrat, care arată bine şi rezistă în timp. Sau "ingrediente de calitate" pentru o prăjitură, adică ingrediente oneste, corecte, din surse certificate, un unt bun, de exemplu.

Nu prea spunem: o reacţie de calitate sau o activitate de calitate. 

Dar spunem: somn de calitate, adică un somn bun, odihnitor. Şi am auzit mult: timp de calitate, e o sintagmă copiată din engleză, nu mi se pare că sună grozav în română, dar toată lumea spune: Încerc să petrec timp de calitate cu familia. Adică să stau mai mult cu ai mei, să nu fiu mereu pe fugă. Timpul de calitate ar fi răgazul acela plăcut în familie în opoziţie cu graba.

Ne uităm în DEX. Locuţiunea adjectivală "de calitate" apare cu sensul: de calitate bună, de valoare

E o definiţie destul de permisivă prin aceste două sinonime, prin urmare ne putem imagina că se potriveşte şi pentru obiecte, şi pentru oameni. 

Un om de calitate e un om de valoare, la fel cum o stofă de calitate e o stofă bună, frumoasă şi rezistentă. "De calitate" nu cred că se potriveşte cu orice, dar nici n-aş putea spune ce mă opreşte la unele utilizări: o călătorie de calitate pot spune? Un film de calitate? O muzică de calitate? E vag, e subiectiv. Şi om de calitate e o apreciere foarte subiectivă, dar s-a fixat cumva cu sensul de om bun şi corect'', a explicat Ana Iorga.

×
Subiecte în articol: Pe cuvant cu Ana Iorga om de calitate
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close