Antena 3 CNN Actualitate Analiza sumbră prezentată Dumitru Chisăliţă, președintele AEI: "Din păcate, acest scenariu se poate întâmpla iarna următoare!"

Analiza sumbră prezentată Dumitru Chisăliţă, președintele AEI: "Din păcate, acest scenariu se poate întâmpla iarna următoare!"

Dumitru Chisăliţă, președintele Asociației Energia Inteligentă, a vorbit în exclusivitate la Antena 3, despre avertismentul lansat de Gazprom, dar şi despre afirmaţia făcută de preşedintele ALRO, care susţine că iarna viitoare va fi una cumplită şi vom avea preţuri uriaşe la energie.

Analiza sumbră prezentată Dumitru Chisăliţă, președintele AEI: "Din păcate, acest scenariu se poate întâmpla iarna următoare!"
Sursa foto: Antena 3
de Iulia Gorgorin    |    17 Aug 2022   •   14:26

Dumitru Chisăliţă, președintele Asociației Energia Inteligentă, a vorbit astăzi despre declaraţia făcută de Marian Năstase, preşedintele ALRO Slatina, care avertizează că iarna viitoare va fi cumplită, iar oamenii vor rămâne în beznă şi frig pentru că nu îşi vor putea plăti facturile.

De asemenea, acesta a comentat şi ameninţarea făcută de Gazprom pentru Europa, mai exact că vom plăti la iarnă mai mult cu 60% pentru gaz.

Dumitru Chisăliţă, despre avertismentul Gazprom: "Din păcate, acest scenariu se poate întâmpla iarna următoare"

Din păcate, sunt mai multe scenarii. Cel al Gazpromului este unul dintre aceste scenarii. Sunt şi alte entităţi care au dat diverse prognoze. Din păcate toate sunt în creştere faţă de preţul din acest moment. Din păcate sunt scenarii care se pot întâmpla în iarna următoare. ţinând seama de faptul că o bună parte din livările de gaz din Rusia către Europa în momentul de faţă sunt sistate sau limitate ca şi cantitate.

Iar alternativele care până la momentul de faţă s-au găsit, nu sunt în situaţia de a acoperi toată cererea care este prognozată pentru iarna viitoare, şi atunci, din păcate şi acest scenariu este unul cu care ne putem confrunta.

În momentul de faţă, în România, exceptând cosumatorii industriali care consumă peste 50.000 mgw h/an, ceilalţi consumatori sunt la adăpostul plafonului de preţ care există în momentul de faţă.

Să sperăm că nu se va întâmpla aşa ceva, dar nu putem să excludem în totalitate, ţinând cont de discuţiile care sunt în prezent, ca să se producă anumite modificări faţă de palfonul care există în momentul de faţă. Cert este că cei care consumă peste 50.000 mgw h, câteva mii de întreprinderi din România sunt cumva lăsate în voia sorţii şi din păcate, probabil foarte multe dintre acestea, nu vor mai trece această iarnă şi vor fi nevoie să îşi oprească activitatea. (...)

Dumitru Chisăliţă: "Preţurile sunt deja uriaşe"

Din punctul meu de vedere, preţurile sunt deja uriaşe, mult mai mari decât aveam în urmă cu un an-doi. Deci ele sunt uriaşe. Sunt deja întreprinderi care şi-au redus activitatea sau chiar s-au închis, conform INS-ului. În primele şase luni ale anului, consmul a scăzut cu 8,5% pentru gaze, 3,7% pentru energie electrică. Încă nu se vede apogeul acestor scumpiri în rândul consumatorilor industriali. Probabil că se va vedea după septembrie. Ori, toate aceste elemente, din păcate arată acest trend. Fabrici care se închid, care îşi reduc activitatea, care nu mai pot să continue. Mai departe înseamnă oameni care intră în şomaj, care nu mai au venituri suficiente, totul pe fondul unor scumpiri mari, nu numai la energie, ci şi la alte produse", a declarat Dumitru Chisăliţă, în exclusivitate la Antena 3.

×
Subiecte în articol: Dumitru Chisăliță Alro Slatina preturi
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close