Antena 3 CNN Actualitate ANPC: Amenzi la suplimentele alimentare periculoase

ANPC: Amenzi la suplimentele alimentare periculoase

ANPC: Amenzi la suplimentele alimentare periculoase
Sursa foto: ANPC a verificat suplimentele alimentare
07 Iul 2009   •   18:08

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a verificat în luna iunie modul de respectare a prevederilor legale privind comercializarea, etichetarea, prezentarea şi publicitatea suplimentelor alimentare, după cum arată comunicatul Autorităţii, remis către Antena3.ro. Comisarii ANPC au verificat peste 500 de firme şi peste 30 de tone de produse şi au sancţionat operatorii economici cu amenzi de aproape 1.000.000 lei şi avertismente.

Luna trecută, ANPC a controlat 581 operatori economici, dintre care au fost amendaţi 447, iar pentru abaterile constatate inspectorii au hotărât să oprească definitiv şi să scoată de la comercializare 144 de kilograme de suplimente alimentare, care nu respectau condiţiile pentru consumul uman. De asemenea, comisarii ANPC au oprit temporar de la comercializare aproape 2800 de kilograme de produse, până la intrarea în legalitate a firmelor şi au sancţionat cei 447 de operatori cu 199 avertismente şi 248 amenzi contravenţionale, în valoare de 878.100 lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Printre abaterile pe care inspectorii Autorităţii le-au observat se numără prezenţa în compozitia suplimentelor alimentare a unor ingrediente neadmise de legislaţia în vigoare şi comercializarea materiilor prime utilizate la fabricarea suplimentelor alimentare care aveau data durabilităţii minimale depăşită.

Astfel, în judeţul Timiş, comisarii ANPC au oprit definitiv de la comercializare suplimentul alimentar cu extract de plante şi oligoelemente OCEAN 21, care prezenta în lista ingredientelor o plantă periculoasă pentru consumul uman, aşa cum este prevăzută de Ordinul privind prelucrarea, procesarea şi comercializarea plantelor medicinale şi aromatice utilizate ca atare, parţial procesate sau procesate sub forma de suplimente alimentare predozate.

De asemenea, comercializarea suplimentelor alimentare cu data durabilităţii minimale depăşită a fost depistată în 24% din judeţe, iar 7,5 % din cantitatea de suplimente alimentare controlată nu oferea consumatorilor informaţiile obligatorii care să permită alegerea sortimentului dorit şi/sau a căror publicitate şi prezentare erau neconforme legislaţiei în vigoare

În ceea ce priveşte alte abateri, inspectorii Autorităţii au constatat şi nerespectarea condiţiilor de depozitare, manipulare, expunere şi comercializare a suplimentelor alimentare, precum şi lipsa registrului unic de control, neafişarea orarului de funcţionare, a codului unic de înregistrare la Registrul Comertului (CUI), dar şi a adresei şi numărului de telefon ale Centrului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor.

ANPC recomandă clienţilor să acorde atenţie la cumpărarea suplimentelor alimentare şi să se informeze, înainte de achiziţionarea lor, despre efectele lor asupra organismului. Apoi, să refuse produsele care nu sunt comercializare în ambalajul original, pe cele care sunt prezentate într-un ambalaj necorespunzător şi care nu asigură integritatea produsului. De asemenea, la cumpararea suplimentelor alimentare, consumatorii sunt sfătuiţi să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care doresc să reclame calitatea şi siguranţa unui produs.

Paula Safta, Antena3.ro


×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close