Antena 3 CNN Actualitate Avocat din Baroul Bihor, reținut pentru că a șantajat o judecătoare

Avocat din Baroul Bihor, reținut pentru că a șantajat o judecătoare

Avocat din Baroul Bihor, reținut pentru că a șantajat o judecătoare
Sursa foto: foto: AGERPRES
20 Ian 2014   •   18:46

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Oradea au dispus, luni, reținerea lui Ioan Sava, avocat în cadrul Baroului Bihor, urmând a fi prezentat la Curtea de Apel Oradea cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru că a șantajat o judecătoare, informează AGERPRES.

Potrivit unui comunicat al DNA, el este cercetat pentru infracțiunea de șantaj prevăzută de art. 131 din Legea 78/2000.

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada octombrie - noiembrie 2013, inculpatul a exercitat acte de constrângere asupra unei judecătoare, proferând amenințări la adresa acesteia și a copiilor săi minori, cu scopul de a o determina să-și schimbe comportamentul profesional și de a o intimida în exercitarea, pe viitor, a atribuțiilor de serviciu, în special a celor cu privire la emiterea autorizațiilor de interceptare a comunicațiilor telefonice și a înregistrărilor în mediul ambiental, cu intenția de a obține, în mod injust, un folos pentru persoanele implicate în acte de corupție ori care au comis alte infracțiuni grave.

"Folosul constă în imposibilitatea dovedirii faptelor de corupție ori a altor infracțiuni grave în contextul în care, ca urmare a amenințărilor proferate, magistratul și-ar schimba comportamentul profesional și nu ar mai emite, în condițiile legii, autorizațiile de interceptare (determinante în dovedirea faptelor de corupție), ori nu ar mai asigura confidențialitatea actelor de autorizare. Urmare a autorizațiilor emise de magistrat au fost stabilite și probate fapte grave de corupție în care au fost implicate persoane deținând funcții importante în cadrul instituțiilor de aplicare a legii, de control financiar și fiscal, cât și persoane deosebit de influente din mediul de afaceri din județul Bihor", susțin procurorii.

DNA precizează că printre persoanele cercetate penal și trimise în judecată de unitățile de parchet se numără mai mulți prieteni și apropiați ai avocatului Sava Ioan.

Sursa citată menționează că, în 2012, chiar avocatul Ioan Sava a fost trimis în judecată într-un dosar penal pentru trafic de influență.

"Actele de amenințare și intimidare s-au exercitat prin intermediul unor materiale de presă denigratoare la adresa magistratului și a unor comentarii amenințătoare adresate judecătoarei și copiilor săi minori", se mai arată în comunicat.

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close