Antena 3 CNN Actualitate Un bărbat din Iaşi a dat statul în judecată pentru că nu a fost recompensat, după ce a descoperit o comoară istorică

Un bărbat din Iaşi a dat statul în judecată pentru că nu a fost recompensat, după ce a descoperit o comoară istorică

Un bărbat din Iaşi a obţinut în instanţă o recompensă de 5.000 de lei pentru două descoperiri arheologice importante, datând din Epoca Bronzului, după ce Ministerul Culturii a refuzat să îl plătească.

Un bărbat din Iaşi a dat statul în judecată pentru că nu a fost recompensat, după ce a descoperit o comoară istorică
de Georgiana Adam    |    17 Feb 2021   •   19:38

Ieşeanul, pasionat de istorie, și-a încercat șansa cu propriul detector de metale în zona pădurii Uricani. Norocul i-a surâs astfel că, în luna decembrie 2015, a reușit să identifice și să scoată la lumină 13 topoare din bronz şi un inel de bronz, pe care le-a predat autorităţilor.

El a ajuns să dea statul în judecată după ce Ministrul Culturii a refuzat să achite recompensa.

Rapoartele de expertiză au datat topoarele ca fiind de la sfârşitul epocii bronzului, având o valoare excepţională şi pentru care expertul a propus acordarea unei recompense de 40% din valoarea pieselor, estimată la 12.300 de lei. Inelul a fost evaluat la doar 200 de lei, valoarea sa de patrimoniu fiind nesemnificativă. 

Ministerul Culturii a refuzat să achite recompensa

Potrivit legii, persoana care găsește obiecte cu valoare istorică poate primi de la stat o recompensă de 30-45% din valoarea obiectelor, cu condiția ca acestea să fi fost descoperite "întâmplător”. 

Ministerul Culturii şi-a motivat refuzul de a achita recompensa, întrucât, prin folosirea unui detector de metale, descoperirile ieşeanului nu ar fi fost întâmplătoare, aşa cum impun normele legale.

Ieşeanul s-a adresat instanței și a câştigat

Magistraţii Judecătoriei au afirmat însă că sensul legal al termenului "întâmplător“ nu este cel din dicţionarul limbii române. Astfel, în sensul dat de Ordonanţa 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic, descoperirea întâmplătoare este cea făcută "ca urmare a acţiunii factorilor naturali sau a acţiunilor umane, altele decât cercetarea arheologică atestată“.

Cu alte cuvinte, folosirea de către un cetăţean oarecare a unui detector de metale, nefiind cercetare arheologică atestată, nu poate conduce decât la descoperiri întâmplătoare, în sensul legii.

Ca urmare, judecătorii au impus Ministerului Culturii plata unei recompense de 5.000 de lei. Apelul făcut de minister a fost respins, dar acesta a făcut recurs. Acesta se află în curs de judecată la Tribunal, informează presa locală.

 

 

×
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close