Antena 3 CNN Actualitate Băsescu a comparat relaţiile dintre israelieni şi palestinieni cu cele dintre români şi moldoveni

Băsescu a comparat relaţiile dintre israelieni şi palestinieni cu cele dintre români şi moldoveni

Băsescu a comparat relaţiile dintre israelieni şi palestinieni cu cele dintre români şi moldoveni
de M.T.    |    21 Ian 2014   •   14:21

Aflat într-o vizită în Israel, preşedintele României, Traian Băsescu a comparat relaţiile dintre israelieni şi palestinieni cu cele dintre români şi moldoveni.

Întrebat dacă Israelul ar trebui să condiţioneze progresele în cadrul negocierilor pentru pace de recunoaşterea statului evreu de către palestinieni, Băsescu a încurajat cele două părţi să ajungă la un compromis.

„Toţi trebuie să fim înţelepţi. Desigur, compromisurile sunt necesare pentru că altfel nu vom găsi o soluţie şi poate că aici Sharon este un exemplu”, a spus preşedintele român, într-un interviu acordat The Jewish Telegraphic Agency şi citat de Mediafax.

Băsescu a comparat situaţia dintre Israel şi palestinieni cu recunoaşterea de către România a Republicii Moldova, în pofida faptului că un număr mare de moldoveni se consideră români.

„Noi, în Europa, sprijinim pe deplin ideea că fiecare persoană trebuie să-şi asume apartenenţa naţională. De exemplu, pentru a fi mai clar, noi avem Republica Moldova, care a fost parte a României înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial. Dar în Moldova există oameni care se consideră români, precum şi persoane care se consideră moldoveni. Noi recunoaştem dreptul ambelor părţi de a fi ceea ce vor să fie”, a explicat Băsescu.

Cu două zile înainte de plecarea spre Israel, preşedintele declarase că „dacă palestinienii doresc pacea, trebuie să respecte cererea poporului israelian”.

De asemenea, în opinia lui Traian Băsescu, rostul negocierilor palestiniano-israeliene este să aducă pacea, nu să restabilească adevărul istoric.

„Este foarte uşor când nu vrei să ajungi la compromis să te cramponezi de istorie, dar rostul negocierilor palestiniano-israeliene este să aducă pacea, nu să restabilească adevărul istoric. Adevărul istoric poate să rămână în cărţile de istorie şi compromisul pentru realizarea păcii este ceea ce trebuie obţinut acum. Nimeni nu va nega istoria”, a afirmat Băsescu la finalul întâlnirii cu preşedintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmood Abbas.

×
Subiecte în articol: Israel Republica Moldova palestinieni
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close