Antena 3 CNN Actualitate În timp ce SUA și Europa au sărăcit, milionarii Rusiei prosperă de când a început războiul, arată un raport al băncii elvețiene UBS

În timp ce SUA și Europa au sărăcit, milionarii Rusiei prosperă de când a început războiul, arată un raport al băncii elvețiene UBS

56.000 de ruşi au devenit milionari anul trecut, în timp ce războiul declanşat de Vladimir Puțin a semănat teroare în Ucraina.

În timp ce SUA și Europa au sărăcit, milionarii Rusiei prosperă de când a început războiul, arată un raport al băncii elvețiene UBS
Sursa foto: pixabay.com/Maklay62
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Aug 2023   •   10:43

S-a întâmplat, deși Occidentul a impus sancțiuni după sancțiuni, în tentativa de a diminua forța financiară și, implicit, militară a Moscovei. 

În urma exploziei de bogăție, numărul total al milionarilor ruși a ajuns în 2022 la 408.000, arată raportul băncii elvețiene UBS, citat de publicaţia Business Insider.

Potrivit aceleiași surse, marele perdant financiar al invaziei ruse în Ucraina este America de Nord. 

Statele Unite au pierdut anul trecut mai mulți bani decât orice altă țară: 5.900 de miliarde de dolari, dezvăluie banca elvețiană, cu doar câteva săptămâni înainte ca administrația Biden să ceară în Congres aprobarea unui nou ajutor financiar pentru Ucraina, după cele 43 de miliarde de dolari trimise deja. 

Nici Europa nu stă mai bine. A pierdut în 2022 nu mai puțin de 5.000 de miliarde de dolari. Cu alte cuvinte, într-un an de război, aliații Ucrainei au sărăcit în total cu 10.900 de miliarde de dolari, iar previziunile nu sunt deloc încurajatoare. 

Banca elvețiană avertizează că până la finele acestui an, Statele Unite vor pierde un milion de bogați. 

De altfel, Rusia este una dintre puținele țări care s-au îmbogățit anul trecut, deși sancțiunile impuse de Occident au dus la scăderea economiei și la prăbușirea acțiunilor listate la Moscova. 

Explozia prețului de vânzări al petrolului ar putea explica totuși creșterea bogăției în Rusia, pentru că țara îl exploatează masiv. Costul unui baril de țiței s-a majorat anul trecut cu aproximativ 7 dolari. 

Nu doar aliații Ucrainei au traversat însă un an cu pierderi financiare semnificative. China, cunoscută pentru apropierea de Rusia, se află și ea pe lista țărilor care în 2022 au pierdut la capitolul bogăție.

×
Subiecte în articol: milionari rusia bogatie Război Ucraina
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close