Antena 3 CNN Actualitate Campania de recrutare a "mamelor sociale"

Campania de recrutare a "mamelor sociale"

Campania de recrutare a "mamelor sociale"
Sursa foto: Copiii pot avea mame sociale
20 Mar 2009   •   15:14

Asociaţia SOS Satele Copiilor România a început săptămâna aceasta campania prin care recrutează pe tot parcursul anului 2009 zece persoane, care vor fi mamele a şapte copii, pe o perioadă de minim doi ani. Părinţii sociali vor locui în aceeaşi casă cu copiii tot timpul şi vor avea doar două zile libere pe lună. De asemenea, costurile prin care viitoarele mame sociale sunt pregătite pentru noul loc de muncă sunt suportate de asociaţie, iar pentru că aceasta este o meserie ca şi celelalte, mamele vor beneficia de salariu, concediu de odihnă şi analize medicale periodice, conform unui comunicat remis către Antena3.ro de agenţia de PR Media Pozitiv, care se ocupă de campania ong-ului.

Campania ?Fii mamă socială?, organizată de Asociaţia SOS Satele Copiilor România şi care a fost lansată pe 18 martie, presupune scoaterea la concurs a zece posturi de mamă socială pentru anul acesta, prin care să sprijine şi să educe copiii orfani şi pe cei care provin din famiile dezavantajate.

Mamele sociale vor lucra cu normă întreagă în satele din Bucureşti, Cisnădie, din judeţul Sibiu şi în Hemeiuş, în judeţul Bacău. Astfel, mamele sociale vor sta tot timpul într-o casă, cu aproape şapte copii, cu vârste între 5 şi 14 ani şi cărora le va asigura necesarul de mâncare, ajutor la lecţii sau alt gen de sprijin pe care orice mamă îl oferă copilului său. Satul SOS este format dintr-un complex de clădiri, în care mamele locuiesc în câte o casă cu copiii lor şi unde mama socială poate fi vizitată oricând de familia ei sau de către prieteni.

Mamă socială pentru 12 ani

Pentru că mama socială este o profesie înscrisă în nomenclatorul privind ?Clasificarea Ocupaţiilor din România?, părinţii vor încheia un contract de muncă pe termen lung, vor avea concediu, li se vor face controale medicale anuale şi li se vor deconta costurile aferente unui drum lunar dus-întors, între Satul SOS şi localitatea de domiciliu.

?Viitoarele mame sociale vor avea două zile libere pe lună, timp în care ele se pot întoarce la casele lor, iar asociaţia le decontează transportul. Unul dintre criteriile selecţionării mamelor sociale este acela ca ele să locuiască în apropierea satului social, pentru a putea ajunge acasă în timp util, atunci când au cele două zile libere?, explică pentru Antena3.ro Cristiana Ionescu, PR manager la SOS Satele Copiilor.

Pregătirea mamei sociale poate dura între 9 şi 21 de luni, iar costurile aferente sunt suportate de către organizaţie. Pe perioada derulării trainingului, dar şi a angajării, mama beneficiază de cazare şi masă gratuită în satul SOS.
?Noi ne dorim ca o mamă socială să rămână în sat pe o perioadă de până la 12 ani, astfel încât să crească copiii până aceştia ajung la adolescenţă. Însă o mamă îşi poate da seama în timpul trainingului dacă vrea să-şi asume această responsabilitate, pentru că noi investim în ele şi en dorim ca ele să rămână cât mai mult timp acolo?, adaugă Ionescu pentru Antena3.ro.

Se caută mame tinere şi echilibrate

În ce priveşte criteriile după care se ghidează ong-ul în selectarea mamelor care vor să devină părinţi sociali, acestea trebuie să fie mature, echilibrate, flexibile şi să aibă vârsta între 25 şi 48 de ani, cu studiile liceale încheiate. De asemenea, persoana trebuie să fie sănătoasă fizic şi psihic şi să-şi dorească să locuiască tot timpul în aceeaşi casă, cu 5-7 copii.

În tot timpul cât va locui în satul social, mamele sociale vor fi asistate de aşa-numitele ?mătuşi?, cum se numesc în franceză, care le vor ajuta să aibă grijă de copii şi de casă şi care le vot ţine locul în perioada de concediu.

Campania de recrutare, interviurile şi formarea ulterioară în cadrul programului de pregătire SOS vor avea loc pe tot parcursul anului 2009. Procesul de recrutare include un interviu telefonic cu consilierul pedagogic al asociaţiei, un interviu cu directorul satului social şi o vizită de probă într-unul din cele trei Sate SOS. În timpul vizitei, posibila mamă socială va putea vedea cum se desfăşoară o zi din viaţa unui părinte social care are aproape şapte copii.
Persoanele care vor să lucreze cu copiii sau cu adolescenţii în cadrul trebuie să trimită către Asociaţia SOS Satele Copiilor România o scrisoare de motivaţie, care să răspundă la întrebarea ?De ce doreşti să fii mamă socială?, dar şi un curriculum vitae.

În urma campaniei de recrutare a mamelor sociale în 2008 au fost înregistrate 73 de aplicaţii, iar după procedura de selecţie, nouă persoane au fost angajate în toate cele trei Sate SOS şi au început să urmeze programul ?Şcoala Mamei?.

Asociaţia SOS Satele Copiilor România este membră a SOS Kinderdorf International, cea mai mare organizaţie caritabilă din lume, prezentă în 132 de ţări cu peste 1800 de programe şi facilităţi pentru copii.

Paula Safta, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: copii ONG paula safta
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close