Antena 3 CNN Actualitate Care sunt cuvintele care nu trebuie folosite într-un CV

Care sunt cuvintele care nu trebuie folosite într-un CV

Care sunt cuvintele care nu trebuie folosite într-un CV
03 Aug 2016   •   15:15

Regulile de concepere ale unui CV s-au schimbat în ultima perioadă, iar cuvinte şi formulări care erau până de curând folosite de marea majoritate a candidaţilor nu mai sunt văzute cu ochi buni de specialiştii în resurse umane, respectiv de angajator. Iată care sunt acestea şi de ce utilizarea lor ar putea să vă afecteze şansele de angajare, scrie Adevărul.


Specialiştii în resurse umane s-au săturat să vadă aceleaşi formulări seci, simple clişee, care apar în CV-urile candidaţilor, a explicat Darain Faraz, reprezentantul LinkedIn, şi Lee Biggins, fondator al aplicaţiei pentru căutare de locuri de muncă CV-Library.

Cei doi specialişti au subliniat că includerea acestor clişee în CV este de multe ori motivul pentru care un candidat este adesea eliminat din start din lista de potenţiali angajaţi.

Perfecţionist

Este o descriere care poate fi interpretată în două moduri, conform specialiştilor. „Nimeni nu poate face totul perfect, aşa că acest cuvânt nu face decât să exagereze în mod nejustificat anumite calităţi. În al doilea rând, nu este tocmai de dorit ca un angajat să fie perfecţionist, pentru că un specialist în resurse umane poate să înţeleagă că este vorba despre o persoană dificilă, care iroseşte prea mult timp cu lucruri mărunte şi pierde din vedere aspecte importante”, a explicat fondatorul aplicaţiei CV-Library.

Abilităţi multitasking  

O altă formulare „la modă” pentru multe CV-uri, care figurează pe lista neagră. Multitasking se referă la abilitatea de a face două sau mai multe lucruri în acelaşi timp, o calitate care pare să fie extrem de apreciată în mediul profesional alert de astăzi. Deşi este o calitate pe care un angajator poate să o dorească, specialiştii în resurse umane subliniază că folosirea acestui cuvânt poate să însemne un nivel de productivitate scăzut sau că nu reuşeşti să stabileşti priorităţile astfel încât să ai timp pentru activităţile cu adevărat importante. 

Putere de muncă

Este o formulare care nu îi spune mare lucru angajatorului, care nu ştie în ce măsură acest lucru este real sau nu. Prin urmare, este nevoie de oferirea unor exemple din care să reiasă că au de-a face cu un candidat care are o capacitate de muncă deosebită, ale cărui eforturi profesionale susţinute au avut şi rezultate pe măsură.

Lucrez bine în echipă

O altă sintagmă golită de conţinut după ce a fost utilizată în exces, iar specialiştii în resurse umane au ajuns să considere candidaţii care o utilizează prea puţin preocupaţi de imaginea lor profesională şi nu foarte creativi. Din nou, pentru a justifica o formulare utilizată în mod automat în CV-uri, angajatorul ar avea nevoie de un exemplu profesional din care să reiasă că persoana în cauză a făcut parte dintr-un proiect sau a coordonat o activitate profesională reuşind să obţină rezultate bune alături de ceilalţi colegi.

Persoană entuziastă şi pasionată

Acţiunile de voluntariat în care un candidat a fost implicat contează din ce în ce mai mult şi în CV-urile cerute de firmele din România. Prin urmare, în loc să precizezi pur si simplu că eşti o persoană entuziastă şi pasionată, enumeră câteva împrejurări în care ai susţinut o cauză din simplă pasiune, pentru că ţi-a păsat.

Persoană creativă

Şi în acest caz, simpla precizare a faptului că suntem persoane creative nu-l ajută cu nimic pe angajator sau pe specialistul în resurse umane, ci îl face să se gândească la faptul că are în faţă CV-ul unei persoane total lipsite de creativitate. Încearcă să arăţi că eşti creativ folosind, eventual, exemple de situaţii în care ai reuşit să rezolvi o problemă găsind o soluţie neaşteptată, lucru care denotă imaginaţie.

×
Subiecte în articol: CV
Parteneri
Nouă metodă de înșelătorie în România în numele ministrului Energiei
x close