Antena 3 CNN Actualitate Câți bani primește un preot pentru o cununie religioasă, în 2022

Câți bani primește un preot pentru o cununie religioasă, în 2022

După doi ani de pandemie, numărul tinerilor care vor să se căsătoarească a crescut foarte mult, așa că preoții abia fac față cererilor de a oficia cununii. Aceștia le recomandă viitorilor însurăței să își facă programare cu cel puțin trei luni înainte.

Câți bani primește un preot pentru o cununie religioasă, în 2022
Sursa foto: Doxologia.ro
de Gabriel Dano    |    15 Iun 2022   •   18:25

Pentru că totul s-a scumpit în România, și preoții au ajustat tarifele, așa că taxa de cununie va fi ceva mai mare în acest an. Desigur, suma cerută depinde de mai mulți factori, precum mărimea bisericii sau zona geografică.

Dacă pentru o cununie religioasă desfășurată la o biserică mică, taxa de cununie începe de la 500 de lei, pentru o nuntă organizată într-o biserică mare, miri vor trebui să scoată din buzunare chiar și 2.500 de lei, scrie Gândul.

Alături de această taxă mai trebuie suportate și costurile pentru alte servicii, precum un cor sau mai mulți preoți. Aceste servicii costă în jur de 300 de lei, dar pot fi și mai mari, în funcție de biserică.

Înainte de a se cununa, mirii trebuie să se spovedească și împărtășească, iar când merg la preot trebuia să aibă asupra lor certificatul de căsătorie eliberat în urma cununiei civile. De asemenea, nașii trebuie să fie botezați și cununați ortodox.

În general, costurile de la biserică sunt acoperite de miri, însă în unele cazuri nașii se oferă să suporte aceste cheltuieli.

Care sunt actele necesare la cununia civilă?

Înainte ca mirii să se cunune la biserică, aceștia sunt nevoiți să meargă la Starea Civilă pentru a se căsători civil.

Documentele necesare pentru cununia civilă sunt:

  •     actul de identitate al viitorilor soți, în original și în copie;
  •     certificatul de naștere al viitorilor soți, în original și în copie;
  •     certificatul prenupțial – acesta este un certificat medical care atestă starea de sănătate a mirilor, este valabil 14 zile calendaristice de la data emiterii și trebuie obligatoriu să
  •     conţină menţiunea expresă că persoana se poate sau nu se poate căsători.
  •     dacă unul din soți a mai fost căsătorit anterior, trebuie aduse și documentele în original și
  •     copie (traduse și legalizate, dacă e cazul) din care să reiasă că a fost desfăcută căsătoria anterioară și că persoana se poate căsători din nou (actul de divorț sau un certificat de deces al fostului soț, în funcție de situație);
  •     declarație din care să rezulte că cei doi soți nu cunosc niciun motiv de natură legală care să împiedice încheierea căsătoriei.

×
Subiecte în articol: cununie civilă preot
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close