Antena 3 CNN Actualitate Cazul infestării cu botulism. Preşedintele ANSVSA: Este inadmisibil că medicii nu au depistat la timp boala

Cazul infestării cu botulism. Preşedintele ANSVSA: Este inadmisibil că medicii nu au depistat la timp boala

Cazul infestării cu botulism. Preşedintele ANSVSA: Este inadmisibil că medicii nu au depistat la timp boala
Sursa foto: Marian Zlotea
05 Mar 2009   •   17:17

Anchetă în cazul bărbatului bolnav de botulism care a murit zilele trecute. Directorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) susţine că, timp de o săptămână, bărbatul a fost tratat de altceva.

Preşedintele ANSVSA, Marian Zlotea, a cerut Ministerului Sănătăţii să cerceteze modul în care spitalul din Piteşti şi Direcţia de Sănătate Publică Argeş au acţionat în acest caz. Mai mult, Zlotea susţine că întregul scandal legat de infecţiile cu toxină botulinică nu a apărut întâmplător.

Zlotea susţine că este inadmisibil că, timp de o săptămână, medicii din Piteşti nu au depistat că bărbatul era bolnav de botulism. Până la urmă, bărbatul a fost mutat la Institutul de Boli Infecţioase din Bucureşti, dar nu a mai putut fi salvat. Cazul este anchetat şi de Direcţia de Sănătate Publică din Arges.

Acuzaţiile lui Zlotea nu se opresc aici. El cere şi cercetarea modului în care este achiziţionat serul antibotulimic. A refuzat să facă totuşi acuzaţii directe.

Administrarea serului antibotulimic este absolut necesară în cazul în care există suspiciunea că o persoană este infectată.

Acesta nu este primul caz de îmbolnăvire de botulism provocată de consumul cărnii de peşte din conservă, în iulie 2008 un bărbat din Craiova fiind internat din acelaşi motiv.

Potrivit pacienţilor, conservele de peşte nu erau expirate.

Botulismul este o boală infecţioasă neurotoxică, paralitică şi extrem de severă, ce debutează prin afectarea nervilor cranieni şi ulterior a celor rahidieni (nervii măduvei spinării). Boala este produsă de bacilul Clostridium Botulinum, care secretă o neurotoxină de origine proteică foarte puternică.

Toxina botulinică este cea mai puternică dintre toxinele cunoscute în practica medicală.

Autoritatea de Sănătate Publică a confiscat peste 32.000 de conserve de peşte din Tailanda, asupra cărora există suspiciunea că ar fi infestate. Dacă analizele de la laboratorul de referinţă vor fi negative, acestea vor fi repuse pe piaţă.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: ANSVSA
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close