Antena 3 CNN Actualitate Cedric Leighton, analistul militar al CNN: "Armata română trebuie să păstreze un nivel ridicat de pregătire!"

Cedric Leighton, analistul militar al CNN: "Armata română trebuie să păstreze un nivel ridicat de pregătire!"

Cedric Leighton, analist militar al CNN, a vorbit la Antena 3 CNN despre riscul ca ruşii să ajungă la granițele NATO. "Pe flancul estic al NATO se întâmplă lucruri foarte importante și de aceea este important ca pozițiile să rămână. Să se păstreze un nivel ridicat de pregătire nu doar pentru ucraineni, ci și pentru armata română", a spus analistul militar.

de Radu Tudor    |    03 Ian 2024   •   23:05

2024 va fi un an mai complicat din perspectiva securității în bazinul Mării Negre, din perspectiva invaziei rusești în Ucraina, a spus jurnalistul Radu Tudor. "Ne așteaptă momente extrem de dificile și mai dureroase decât cele pe care le-am traversat până acum", a mai spus Radu Tudor, la Antena 3 CNN, adăugând că Ucraina se confruntă acum cu poziție grea. 

Radu Tudor: Dacă Kievul pierde războiul, vom vedea riscul ca invadatorii ruși să ajungă la granițele NATO. Cum putem împiedica asta? 

Cedric Leighton: "Cred că elementul cheie este să ne asigurăm că Ucraina continuă să primească ajutorul pe care l-a primit și până acum din partea occidentalilor, inclusiv a Statelor Unite și a altor membri NATO, în special. 

Este foarte important să meargă mai departe. Acum ne confruntăm cu chestiuni politice în Statele Unite și din cauza aceasta există dificultăți legislative care îl împiedică pe președintele Biden să facă acest lucru. Tocmai de aceea, ajutorul rezervat pentru Ucraina și propus de președintele Biden încă nu a fost aprobat de Congres. Iată o problemă importantă.

Citeşte şiCedric Leighton, analist militar CNN, despre atentatul de la Bruxelles şi riscurile pentru Europa generate de războiul din Israel

Totuși, dintr-un punct de vedere militar și strategic, este foarte important ca Ucraina să primească tipul de sprijin pe care l-a primit și până acum, constând în arme, muniție și pregătire. 

Ajungem astfel la o parte esențială a efortului ucrainean de război, fără de care țara se va confrunta cu vremuri foarte grele".

Radu Tudor: Rusia și-a crescut bugetul pentru apărare cu 60% pentru 2024, iar Putin a spus că vor fi trimiși încă 500.000 de ruși mobilizați la război. Pentru ce se pregătește? 

Cedric Leighton: "Putin se pregătește pentru termen lung și a pregătit poporul pentru un război mai lung. Aceasta nu înseamnă doar mobilizarea de care ați vorbit, dar și faptul că acum rușii se confruntă cu schimbări în economie. De la producția pe timp de pace s-a trecut la o producție pe timp de război, iar rușii pot acum să producă de 10 ori mai mult decât occidentalii anumite tipuri de muniție(...). Aceasta înseamnă, de fapt, că rușii sunt pregătiți pentru un efort militar pe termen lung împotriva Ucrainei. Poate fi vorba despre eforturi și în alte zone".

Radu Tudor: Două mări importante sunt puse în pericol - Marea Neagră de Rusia și Marea Roșie de Iran. Cei doi agresori sunt niște parteneri care riscă să destabilizeze întreaga lume prin acțiunile lor criminale. Ce se va întâmpla în 2024?

Cedric Leighton: "E interesant de urmărit ca să vedem cât de departe merg iranienii cu ceea ce se întâmplă în Marea Roșie, pentru că și-au trimis distrugătoarele în această mare. În felul acesta se limitează cel puțin unele dintre activitățile occidentalilor și mai ales ale americanilor, care încearcă să protejeze această importantă cale de comunicare și cale utilă pentru comerț. Pe acolo trece cam 12% din comerțul mondial, deci ea joacă un rol esențial și este important ca Occidentul să o mențină deschisă. În ceea ce privește Marea Neagră însă, ucrainienii au făcut eforturi importante alături de România ca principal partener și alții pentru a deschide Marea Neagră pentru anumite tipuri de comerț. 

Lucrul acesta este esențial pentru Ucraina, iar cheia este ca flota rusească de la Marea Neagră să rămână cantonată astfel încât să nu se poată angaja în prea multe activități care să limiteze capacitatea ucraineană de a-și exporta produsele agricole sau de a împiedica alte state de la Marea Neagră, ca România și Bulgaria, de a-și trimite produsele prin Marea Neagră, ceea ce necesită, desigur, colaborarea Turciei, pe lângă eforturile militare făcute de Ucraina, România și Bulgaria".

Radu Tudor: Ce trebuie să facă NATO pe flancul de est?

Cedric Leighton: "Pe flancul estic al NATO, acolo unde se află și România și țările vecine, se întâmplă lucruri foarte importante și de aceea este important ca pozițiile să rămână. Să se păstreze un nivel ridicat de pregătire nu doar pentru ucraineni, ci și pentru armata română și pentru alte forțe, să se facă o pregătire realistă care să le permită acestor soldați să fie folosiți, dacă este nevoie, pentru a împiedica agresiunea rusească nu doar în alte zone ale Ucrainei, ci și pe teritoriul NATO". 

Potrivit lui Cedric Leighton, e foarte important ca flancul estic să aibă o postură de descurajare împotriva mișcărilor posibile ale rușilor.

Radu Tudor: Fără ajutorul american pentru Ucraina și Israel, pacea și securitatea în Europa și Orientul Mijlociu sunt periclitate. De ce anumiți republicani în Congres joacă jocul ruso-iranian și vor să oprească acest ajutor financiar și militar?

Cedric Leighton: "Lucrul acesta reprezintă o situație foarte nefericită. Acum doar câțiva ani, partidul republican din Statele Unite era concentrat pe securitatea națională și dorea să ofere sprijin țărilor care apărau libertatea și democrația. Constatăm însă acum că Partidul Republican se concentrează mai ales pe chestiunile interne, iar una dintre cele mai importante este la granița de sud, între SUA și Mexic, care trebuie să rămână, spun ei, liberă, astfel încât imigranții ilegali să nu intre în Statele Unite. Tocmai de aceea trebuie să se ajungă la un compromis legislativ între republicani, pe de o parte, și administrația Biden, pe de alta".

"Ucraina și Israelul reprezintă niște componente cheie ale strategiei americane și occidentale de protejare a libertății și democrației, fără de care lucrurile ar lua o turnură foarte complicată actual și nu s-ar mai putea asigura așa de ușor securitatea în Europa de Est, Centrală și de Vest și chiar în Orientul Mijlociu lărgit", a mai spus Cedric Leighton, analist militar al CNN.

×
Subiecte în articol: Cedric Leighton analist militar România
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close