Antena 3 CNN Actualitate Cel mai puternic laser din Europa a fost inaugurat la Măgurele. Costoiu: Este unic în Europa prin gama echipamentelor şi nivelul tehnologic de ultimă oră

Cel mai puternic laser din Europa a fost inaugurat la Măgurele. Costoiu: Este unic în Europa prin gama echipamentelor şi nivelul tehnologic de ultimă oră

Cel mai puternic laser din Europa a fost inaugurat la Măgurele. Costoiu: Este unic în Europa prin gama echipamentelor şi nivelul tehnologic de ultimă oră
Sursa foto: Foto: Agerpres
21 Oct 2014   •   14:35

Cel mai puternic laser din Europa şi al doilea laser din lume, de un petawat, a fost inaugurat marţi la Institutului Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei de la Măgurele, informează Agerpres.

"Avem astăzi deosebita satisfacţie să asistăm la finalizarea şi operaţionalizarea unei infrastructuri de cercetare de vârf la nivel mondial: Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu Laser (CETAL), o infrastructură la cel mai înalt nivel mondial. Institutul găzduieşte cel mai puternic laser din Europa, al doilea laser al lumii capabil să producă pulsuri laser de un petawat cu o durată de 25 femtosecunde", a declarat ministrul delegat pentru Învăţământ Superior şi Cercetare, Mihnea Costoiu.

Potrivit acestuia, infrastructura CETAL este rezultatul unui proiect finanţat integral de la bugetul de stat cu 72 de milioane de lei în cadrul Programului național de cercetare-dezvoltare în perioada 2007-2013.

"Este unic în Europa prin gama echipamentelor şi nivelul tehnologic de ultimă oră. Constituie o etapă esenţială în realizarea infrastructurii ELI—NP, mai celebrul proiect care va cuprinde două lasere de 10 petawaţi", a spus ministrul.

El a susţinut că, odată cu inaugurarea CETAL, se vor deschide noi perspective pentru cercetări de vârf, cum ar fi aplicaţii în fizică, chimie, biologie, medicină, energie, ştiinţa materialelor, tehnologii ultra avansate de producție care vor avea un impact important pentru economia românească.

"Chiar dacă menţionăm doar uriașul potențial în domeniul accelerării de particule pentru testarea componentelor folosite în industria spaţială, generarea razelor X dure pentru aplicații industriale sau protonanoterapia în medicină, se conturează o paletă spectaculoasă de direcţii în care cercetarea românească va străpunge cu siguranță barierele actuale. Noua generație de cercetători din România și generaţiile următoare vor avea posibilitatea să deruleze în ţară proiecte de cercetare ce presupun resurse care până acum erau apanajul a doar câtorva laboratoare din SUA, Germania, Marea Britanie, Coreea de Sud. CETAL va atrage, deja a realizat aceste lucru, echipe de cercetători din străinătate, inclusiv diaspora ştiinţifică românească", a mai declarat Costoiu.

La eveniment au fost prezenţi premierul Victor Ponta, preşedintele Academiei Române, acad. Ionel Valentin Vlad, ministrul Educației Naţionale, Remus Pricopie, ministrul Apărării, Mircea Duşa, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Tudor Prisecaru.

 

×
Subiecte în articol: Magurele mihnea costoiu
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close