Antena 3 CNN Actualitate Cinci copii din Slobozia, infectaţi cu Rotavirus. Secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean, în carantină

Cinci copii din Slobozia, infectaţi cu Rotavirus. Secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean, în carantină

Cinci copii din Slobozia, infectaţi cu Rotavirus. Secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean, în carantină
Sursa foto: Foto: Intact Images
10 Ian 2011   •   12:49

Secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean din Slobozia a intrat în carantină, luni, după ce cinci copii s-au infectat cu Rotavirus. O anchetă epidemiologică a fost deschisă în acest caz.

Patru dintre copiii internaţi au fost transportaţi la un spital din Capitală, starea lor fiind mai gravă. Situaţia de la Slobozia a fost ascunsă de medici. Din noiembrie 2010 şi până acum, 20 de cazuri de infecţii intraspitaliceşti nu au fost deloc raportate la centru, spune consilierul ministrului Sănătăţii, Gheza Molnar.

Potrivit Mediafax, Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Ialomiţa o anchetă epidemiologică la spitalul din Slobozia, în urma căreia urmează să se stabilească dacă virusul a fost adus de către unul dintre copii în spital sau dacă este vorba de o infecţie intraspitalicească.

"Sunt cinci copii infectaţi cu Rotavirus şi urmează să stabilim dacă acest virus a fost luat din spital. Am trimis la faţa locului o echipă de medici care împreună cu reprezentanţii Secţiei de Pediatrie a spitalului efectuează o anchetă epidemiologică. Am luat măsura închiderii secţiei de pediatrie, care se află în carantină şi urmează să fie luate măsuri de dezinfecţie", a declarat, luni, Dan Noel, directorul executiv al DSP Ialomiţa.

Rotavirusul atacă tubul digestiv, respectiv intestinul, şi provoacă boală diareică atât la copii, cât şi la adulţi. Potrivit doctorului Ruxandra Drăghicenoiu, citată de Jurnalul.ro, boala este mai periculoasă la copii, deoarece deshidratarea produsă de boala în sine este foarte severă. Infecţiile cu Rotavirus sunt mai frecvente la sugari decât la copiii mai mari.

La început, infecţia cu Rotavirus poate fi confundată cu o viroză respiratorie, din cauza febrei ridicate. După câteva ore, însă, apar vărsăturile şi diareea. Sugarii care vin prima oară în contact cu Rotavirusul fac o infecţie severă. Dacă părinţii nu se prezintă la medic cu copilul în timp util există riscul de deshidratare. Cu cât copilul este mai mic, cu atât riscul este mai mare. Deshidratarea poate merge până la convulsii, comă şi chiar deces.

Rotavirusul se transmite prin contactul cu suprafeţe contaminate, prin mâini murdare, sau alimente contaminate. Rotavirusul rezistă luni în şir pe suprafeţe nedezinfectate, astfel că riscul de contaminare este mare. Perioada de incubaţie a virusului este de trei zile, iar boala în sine durează între trei şi opt zile.

×
Subiecte în articol: slobozia copii carantină
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close