Antena 3 CNN Actualitate Clădirile istorice din Capitală, readuse la viață de dezvoltatorii imobiliari

Clădirile istorice din Capitală, readuse la viață de dezvoltatorii imobiliari

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 12:54 14 Mai 2025 Modificat la 12:54 14 Mai 2025
centru Bucuresti
Una dintre cele mai spectaculoase transformări are loc chiar în zona Floreasca, unde fosta hală Ford este restaurată complet. Foto: Arhivă Antena 3 CNN

Bucureștiul se remarcă printr-un patrimoniu arhitectural deosebit, însă numeroase clădiri emblematice au fost lăsate în paragină timp de decenii. În ultimii ani, situația a început să se schimbe. Dezvoltatorii privați se implică în restaurarea acestor imobile, readucându-le la viață. După reabilitare, clădirile își recapătă rolul activ în viața orașului, fie ca spații rezidențiale, fie comerciale. 

Centrul Bucureștiului, construit în mare parte în perioada interbelică, are numeroase clădiri care sunt adevărate comori arhitecturale, dar care au fost lăsate în paragină. Una dintre cele mai spectaculoase transformări are loc chiar în zona Floreasca, unde fosta hală Ford, un simbol al industriei interbelice românești, este restaurată complet. 

”S-a aflat într-o stare din punct de vedere structural relativ decentă și atunci am reușit, prin intervenții puternice, folosind tehnologii foarte noi, să conservăm mare parte din fațadele laterale, din elementele structurale interioare și mai ales luminatorul”, spune Mihai Păduroiu, CEO al diviziei de birouri a unui dezvoltator imobiliar.

Spațiul va deveni un centru cultural și comercial, cu săli de spectacole, magazine și cel mai mare food court din Europa de Est, cu peste 40 de operatori. 

”Repunerea în circuitul comercial și readucerea la viață a acestor clădiri reprezintă pentru comunitate cea mai mare valoare și cea mai mare dovadă de implicare a investitorilor privați și a autorităților pentru a recrea o comunitate”, susține el. 

Un alt proiect important este Casa Braikoff, aflată chiar lângă Ateneul Român. Clădirea, aflată în plin proces de restaurare, va găzdui spații comerciale la parter și etaje inferioare, iar la nivelurile superioare vor fi amenajate apartamente. 

”Bucureștiul are un număr foarte mare de clădiri istorice care, din păcate, sunt neglijate și se află într-o stare avansată de degradare. Multe dintre ele prezintă și un pericol din punct de vedere seismic. Este responsabilitatea tuturor actorilor implicați în dezvoltarea urbană, atât din zona publică, cât și din zona privată, să investească în aceste imobile”, concluzionează Păduroiu.

Astfel de inițiative nu doar că salvează clădiri emblematice, dar oferă și orașului un suflu nou, unul în care trecutul este integrat armonios în prezent. 

×
x close