Antena 3 CNN Actualitate Craiova. Doi poliţişti şi un jandarm, reţinuţi pentru cămătărie

Craiova. Doi poliţişti şi un jandarm, reţinuţi pentru cămătărie

Craiova. Doi poliţişti şi un jandarm, reţinuţi pentru cămătărie
17 Sep 2010   •   10:34

Un număr de 11 persoane, între care doi poliţişti şi un jandarm din judeţul Olt, cercetate într-un dosar de cămătărie, au fost reţinute, în noaptea de joi spre vineri, de procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Craiova, informează Mediafax. Membrii reţelei care se ocupau cu cămătăria au fost audiaţi mai bine de 12 ore de către anchetatori.

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Craiova au emis, în cursul nopţii de joi spre vineri, ordonanţe de reţinere pentru 11 persoane, o a 12-a persoană fiind cercetată în libertate.

Potrivit procurorului-şef al DIICOT Craiova, Adrian Glugă, atât poliţiştii Marius Veţeanu şi Caudiu Paţa, cât şi jandarmul Nelu Cosma, au fost reţinuţi de către procurori.

Membrii grupului urmează să fie prezentaţi, vineri dimineaţă, magistraţilor de la Tribunalul Dolj cu propunerea emiterii mandatelor de arestare preventivă.

Unul dintre poliţiştii din Olt, Marius Veţeanu, care ar face parte din gruparea de cămătărie destructurată de DIICOT, lucrează la Detaşamentul de Intervenţie Rapidă, iar cel de-al doilea, Claudiu Paţa, ar fi fost mutat disciplinar din cadrul aceleiaşi structuri a Poliţiei Judeţene la un post comunal, afirmă surse judiciare.

Subofiţerul Nelu Cosma, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt, cercetat de procurorii DIICOT, Serviciul Teritorial Craiova, alături de alţi doi poliţişti, într-un dosar de cămătărie, riscă să fie exclus din structurile MAI, dacă în urma cercetărilor se va dovedi că a fost vinovat.

Conform Ministerului Public, procurorii au destructurat o grupare ai cărei membri sunt acuzaţi de şantaj şi constituirea unui grup infracţional organizat, fiind specializaţi în activităţi de cămătărie. Astfel, pentru atragerea victimelor, liderul grupării, Constantin Enache, zis "Mafiotul", le promitea acestora acordarea de împrumuturi fără garanţii şi cu dobândă avantajoasă, respectiv 10-20% pe lună. După contractarea împrumutului, dobânzile pretinse ajungeau însă la 100-300 la % pe lună.

Enache a cooptat la grupul infracţional mai mulţi cetăţeni de etnie rromă, precum şi doi agenţi de poliţie din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Olt şi un subofiţer de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Olt, care, la solicitarea liderului grupului, exercitau presiuni sau agresau victimele, pentru acceptarea dobânzilor impuse şi recuperarea sumelor de bani.

De asemenea, victimele erau constrânse să întocmească înscrisuri olografe din care să rezulte că au împrumutat sume mult mai mari sau să încheie acte notariale, respectiv contracte de împrumut sau de vânzare - cumpărare. Astfel, membrii grupului infracţional au deposedat mai multe victime de bunurile mobile şi imobile aflate în proprietatea acestora sau a unor rude apropiate.

Prejudiciul cauzat de către gruparea condusă de către Enache depăşeşte suma de 1.000.000 de euro.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close