Antena 3 CNN Actualitate Culisele marilor decizii luate de liderii europeni la București. Nehammer, pe X: "Spațiul Schengen nu funcționează, deci nu poate fi extins!"

Culisele marilor decizii luate de liderii europeni la București. Nehammer, pe X: "Spațiul Schengen nu funcționează, deci nu poate fi extins!"

Laura Dinu
8 minute de citit Publicat la 15:40 07 Mar 2024 Modificat la 19:47 07 Mar 2024
congresul ppe bucuresti
Culisele marilor decizii luate de liderii europeni la București. Congresul PPE continuă Sursa foto: Facebook | Nicolae Ionel Ciucă

De asemenea, Nehammer a susținut un discurs la Congresul Partidului Popular European și a discutat cu premierul Marcel Ciolacu.

Update 19:15 Marcel Ciolacu, premierul României, a discutat la București cu cancelarul austriacul Karl Nehammer, prezent în capitala României pentru Congresul Partidului Popular European.

"Întâlnire constructivă cu cancelarul Nehammer cu privire la calea de urmat pentru construirea unei cooperări mai puternice, în special în ceea ce privește securitatea și gestionarea frontierelor, inclusiv în Ungaria și în Balcanii de Vest. Ne consolidăm relațiile și construim pentru viitor", a postat premierul român pe rețeaua X.

"Intrăm într-o logică de dezgheț. Am discutat strict de România și Austria", a precizat Ciolacu.

El a adăugat că discuția ar fi trebuit să dureze o jumătate de oră, însă s-a prelungit cu încă o jumătate de oră, pentru că au fost discutate și probleme de natură tehnică.

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, susține că spațiul Schengen nu funcționează în acest moment și, prin urmare, nu poate fi extins.

Karl Nehammer a anunțat că "poziția Austriei rămâne clară și neschimbată" în ceea ce privește aderarea României la Schengen. 

Update 18:00 Fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, a participat la Congresul PPE de la București și a acordat un interviu exclusiv pentru Antena 3 CNN.

Poroșenko a comentat inclusiv situația tensionată la nivel continental, în urma protestelor fermierilor din numeroase state UE, care au acuzat faptul că importul de cereale și produse alimentare ieftine din Ucraina le distrug afacerile și viețile.

Fostul președinte ucrainean a subliniat un aspect interesant, pe care mulți în ignoră: statele Uniunii Europene continuă să importe cereale din Rusia, în pofida războiului pe care această țară l-a declanșat în februarie 2022.

"Vă rog, nu plecați urechea la propaganda rusă. Vă puteți imagina că Europa și, în particular, Polonia (unde fermierii s-au încăierat, ieri, cu jandarmii în fața Parlamentului din Varșovia, n.r.) și chiar România importă semnificativ mai multe cereale rusești decât ucrainene? Suntem gata să monitorizăm cerealele ucrainene exportate, suntem gata să acceptăm o astfel de măsură din partea Comisiei Europene. Ați fi, în schimb, de acord să blocați importul de cereale rusești?", a spus Poroșenko.

Update 16:00 Cancelarul austriac Karl Nehammer, și-a reconfirmat, într-o postare pe rețeaua X, opoziția față de primirea României în spațiul Schengen.

"România este un partener important al Austriei. Companiile noastre sunt puternic implicate în România şi creează multe mii de locuri de muncă acolo. Mulţi cetăţeni români lucrează în profesii de asistent medical în Austria şi sprijină persoanele care au nevoie de îngrijire. În acelaşi timp, am vorbit şi foarte deschis despre obiecţiile austriece faţă de extinderea rapidă a spaţiului Schengen. Poziţia Austriei rămâne clară şi neschimbată: sistemul Schengen nu funcţionează în prezent, prin urmare nu poate fi extins", a scris Nehammer pe X, în timpul vizitei sale la București.

În cadrul Congresului PPE, cancelarul austriac a insistat pe necesitatea apărării frontierelor externe ale Uniunii Europene.

"Nouă ne trebuie apărare la graniţele externe. Colegul meu finlandez a spus că Finlanda este ameninţată de migraţia ilegală din Federaţia Rusă. Trebuie să luăm aceste preocupări în serios şi trebuie să luăm în serios graniţele externe şi să oferim asistenţă la graniţă. Acele granite au nevoie de finanţare, pentru protecţia lor, avem nevoie de proceduri de azil rapid implementate şi să ne asigurăm că cei care se află illegal pe teritoriul UE sunt repatriaţi", a spus Nehammer.

Update 13:00. Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a vorbit, la Congresul PPE, despre migrație ilegală și despre necesitatea ca granițele externe să fie apărate, însă nu a spus nimic despre intrarea României în Spațiul Schengen.

Karl Nehammer a spus, la București, la Congresul PPE, că nu trebuie uitat faptul că Uniunea Europeană este cel mai de succes proiect de pace pe continent pentru sute de milioane de oameni.

El a vorbit despre „datoria” de a fi în această perioadă alături de Ucraina, invadată de Federația Rusă.

Update 12:30. Președintele Klaus Iohannis anunță că a avut discuții cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer, cu privire la aderarea completă a României la Spațiul Schengen.

”În discuția mea cu Cancelarul Karl Nehammer am convenit să continuăm procesul pentru aderarea completă a României la Spațiul Schengen până când vom atinge acest obiectiv final.

Uniunea Europeană trebuie să fie unită, puternică, prosperă, iar acest lucru va consolida în continuare securitatea UE în beneficiul tuturor cetățenilor noștri”, a scris președintele pe Twitter. 

Update 11.30. Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei şi vicepreşedintele PNL, a vorbit, în direct la Antena 3 CNN, de la Congresul PPE. Ea a subliniat că până la finalul anului România va intra în Schengen terestru.

Update 10:30. România și Grecia au o legătură specială și pot juca împreună un rol cheie la nivel regional, spune Marcel Ciolacu, după o întâlnire cu omologul grec, Kyriakos Mitsotakis. Cei doi au discutat despre proiectele comune în domeniul energiei, transporturilor sau digitalului.

„România și Grecia au o legătură specială și pot juca împreună un rol cheie la nivel regional. Am fost bucuros să îl reîntâlnesc pe premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, la București și să discutăm despre proiectele comune în domeniul energiei, transporturilor sau digitalului”, scrie pe Facebook Marcel Ciolacu.

El afirmă că „România și Grecia trebuie conectate, inclusiv prin aderarea la spațiul Schengen, pentru a folosi pe deplin potențialul regiunii noastre”.

Update 09:40. Karl Nehammer a aterizat, în urmă cu scurt timp, pe Aeroportul Otopeni, și se îndreaptă către Palatul Cotroceni unde va avea întâlniri cu șeful statului, Klaus Iohannis, dar și cu premierul Marcel Ciolacu. 

Cancelarul Austriei a anunțat, înainte să ajungă la noi în țară, că nu este de acord cu agenda congresului PPE de la București, respectiv cu discuțiile pentru intrarea totală a României în spațiul Schengen, cu energia nucleară și cu eliminarea autoturismelor pe combustie internă. Peste mai bine de 4 ore, Nehammer va fi primit la Palatul Cotroceni de președintele Iohannis, iar în a doua parte a zilei are programate și întrevederile cu Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă. 

Președinta Parlamentului european, Roberta Metsola, președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, dar şi președintele PPE, Manfred Weber sunt doar câțiva dintre oficialii de rang înalt din tabăra popularilor europeni care au ajuns la București. În manifestul pe care îl vor adopta vor cuprinde și o poziție foarte clară legată de susținerea pe care membrii PPE o vor arăta pentru ca România să devină cât mai curând stat membru Schengen.

”Din 31 martie vom fi membri deplini ai spațiului Schengen aerian și maritim, dar românii care trăiesc în Diaspora așteaptă cu nerăbdare să ni se aprobe aderarea la spațiul terestru. Am avut oportunitatea să discut cu doamna Ursula von der Leyen și cu doamna Roberta Metsola și am primit sprijinul lor”, declara, ieri, Nicolae Ciucă. 

Tot ieri, președintele Partidului Popular European a avut doar cuvinte de laudă la adresa lui Nicolae Ciucă.

”Eu îl consider pe Nicolae un prieten bun care are calități de lider. Conduce pe drumul cel bun partidul.

PPE sprijină lărgirea spațiului Schengen, astfel încât România și Bulgaria să ni se alăture, pentru că întrunesc toate criteriile. De aceea este foarte important să convingem prietenii austrieci sa dea undă verde”, a spus Manfred Weber. 

Pe de altă parte, Nicolae Ciucă a avut întâlniri şi cu Roberta Metsola, dar şi cu Ursula von der Leyen, oportunitate cu care a adus în discuții teme de interes cum ar fi războiul de la granițele vecine, războiul hibrid de pe rețelele de socializare sau protejarea granițelor românești.

”România este țară vecină cu Ucraina și cu Republica Moldova. Am discutat toate aceste aspecte legate de securitatea Uniunii Europene și suntem pe deplin de acord că amenințările la securitate vin din est”, a mai spus Ciucă. 

Şi la Cotroceni au avut loc întâlniri cu ușile închise unde s-ar fi discutat inclusiv despre poziții importante la nivel european. Klaus Iohannis este în prezent propunerea României pentru șefia NATO. Dar șansele de a fi ales sunt mici. SUA şi Germania îl susțin deja pe premierul olandez Mark Rutte. Și președinția Consiliului European este greu de obținut.

Astăzi, în cadrul Congresului va fi votat programul pentru viitorul mandat al popularilor. Ursula von de Leyen va fi propusă pentru un nou mandat la președinția Comisiei Europene, fiind unicul candidat.

Liderii PPE vor discuta și despre achiziții majore în domeniul apărării dar şi despre pregătirea ţărilor europene pentru acțiuni militare comune.

×
Etichete: Congres PPE
Parteneri
x close