Antena 3 CNN Actualitate Cultură Alexandru Jula. Artistul care nu s-a oprit niciodată din cântat

Alexandru Jula. Artistul care nu s-a oprit niciodată din cântat

Alexandru Jula. Artistul care nu s-a oprit niciodată din cântat
03 Iun 2018   •   10:16

Alexandru Jula a cântat dintodeauna IUBIREA. Majoritatea pieselor sale a fost dedicată EI, iar succesul nu a întârziat să apară. De fapt, nu a dispărut nici o clipă.

“Acesta readuce din plin amintiri frumoase şi nu prea îndepărtate, ondulaţiile unui glas sinonim cu melancoliile fericite. Alexandru Jula, cântăreţul iubirilor liniştite, calde şi pure ne avertizează o clipă, prin mijloacele şlagărului, cât avem de pierdut refuzându-le şi netrăindu-le. Alexandru Jula, cântăreţul supravieţuirii, ne reaminteşte pentru o clipă că prin muzică şi iubire putem învinge orice”. (albumul “Iubire târzie”, 1999)

Alexandru Jula se număra printre foarte puţinii artişti cu adevărat “activi”. Neobosit, el înregistra mereu piese, editează albume noi, susţinea concerte. Cât de iubit este acest artist cu un bun simţ desăvârşit, modest, poate prea modest pentru valoarea sa incontestabilă, au dovedit-o audienţele, dar şi sutele de telefoane, scrisori şi mesaje venite din ţară şi din întreaga lume! La una dintre emisiuni s-a rostit un adevăr incontestabil: “Alexandru Jula a intrat demult în galeria nemuritorilor muzicii uşoare româneşti”.

A  lansat atâtea melodii, încât le-a pierdut şirul. Pe o parte, pur şi simplu le-a redescoperit  în filmări inedite şi montaje de arhivă ale Televiziunii publice. Ediţia din 5 iunie 2012 a emisiunii “Confesiuni cu IULIANA MARCIUC” (TVR2), unde a fost invitat, a înregistrat un rating record, fiind lider absolut de audienţă al canalelor Televiziunii Române în intervalul orar respectiv. Un “record” asemănător înregistrase cu mai bine de un an în urmă doar actorul Florin Piersic, prieten de-o viaţă al marelui interpret.



Alexandru Jula a avut săptămânal propria emisiune, live, de două ore la TV Galaţi, cu o audienţă de invidiat, acoperind şase judeţe şi Rep. Moldova. În studio au fost invitaţi cei mai valoroşi artişti români, unii revenind o dată, de două ori, chiar şi de trei ori cu aceeaşi mare plăcere.  “Pentru a-l cunoaşte cu adevărat pe Alexandru Jula trebuie să-i fii în preajmă la un spectacol şi să fi participat măcar o dată la emisiunea lui de două ore de la TV Galaţi” - declara Octavian Ursulescu pentru “Jurnalul Naţional”, publicaţie care i-a dedicat maestrului o Ediţie de Colecţie însoţită de un CD cu cele mai cunoscute şi îndrăgite piese ale sale. “Cum în cazul meu experienţa s-a repetat de multe ori, pot povesti multe despre acest om extraordinar, a cărui conduită în viaţă şi în muzică ar trebui să servească drept model mai tinerilor confraţi, dar şi celor mai în vârstă. Spre deosebire de aceştia, mereu revendicativi, nemulţumiţi, văzând persecuţii şi marginalizări la tot pasul, chiar dacă adesea aşa este, Alexandru Jula n-a pretins nimănui  nimic, a fost modest, discret, <>, cum se spune, devenind de la sine, şi nu artificial, din vedetă a provinciei una naţională".

Dacă am avea un “Hall of Fame”, aşa cum au americanii şi nu numai, numele său s-ar fi regăsit cu siguranţă imprimat aici. Aşa cum ar trebui ca el să fie acela care să deschidă “calea” personalităţilor lumii muzicale româneşti pe deja celebra “Alee a Celebrităţilor” din Bucureşti, unde, deocamdată, li s-a făcut loc, deocamdată, doar actorilor. 

Ani buni Alexandru Jula a colindat ţara cu propriul său spectacol pentru copii, materializat în apariţia albumului de succes “Cântaţi cu Bunicu’”, cu piese compuse special pentru el de Dumitru Lupu. O vreme a fost protagonistul unui proiect care i-a dezvăluit încă odată generozitatea, profesionalismul şi colegialitatea: seria de spectacole “Alexandru Jula şi prietenii” de la Teatrul Muzical “Nae Leonard” din Galaţi, unică prin longevitate, concept, invitaţi. Aici au fost prezente toate marile valori ale muzicii uşoare, muzicii populare şi ale umorului. Unii au fost chiar de mai multe ori. De pildă, regretaţii Dan Spătaru şi Gil Dobrică au susţinut pe scena gălăţeană ultimele lor recitaluri...  Însă, ca orice lucru bun, autentic şi valoros, acest proiect a trebuit să dispară. Asemeni emisiunii de televiziune.

Dacă ar fi locuit în Bucureşti, toate poate că toate realizările sale, ar fi fost mult mai cunoscute şi popularizate, dar important este că “Bunicu’  Jula” nu se lasă! Pentru că a fost, este şi va rămâne artistul care şi-a pus viaţa în slujba muzicii.

A imprimat peste 300 de piese, deşi acum nu le mai ştie exact numărul. A pus suflet în fiecare melodie. Şi asta se aude, se simte, se vede, se trăieşte...”Cred că toţi artiştii din ţara asta ar trebui să ştie un lucru, neplăcut, dar dureros de adevărat. Nu poţi trăi doar din ce-ai fost! Atât cât se poate, nu trebuie să depui armele. Un artist iese la pensie doar atunci când vrea Dumnezeu! Dacă aş renunţa la activitatea mea de fiecare zi, cred că aş muri foarte repede”.

sursa: Jurnalul.ro.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close