Antena 3 CNN Actualitate Cultură Cartea ? operă de artă. 100.000 de euro pentru un volum dedicat lui Michelangelo

Cartea ? operă de artă. 100.000 de euro pentru un volum dedicat lui Michelangelo

Cartea ? operă de artă. 100.000 de euro pentru un volum dedicat lui Michelangelo
11 Oct 2008   •   12:55

O carte dedicată vieţii şi operei lui Michelangelo, întitulată ?Michelangelo, mâna savantă? şi considerată ea însăşi o operă de artă, a fost lansată la Bologna, în Italia într-un tiraj de doar 99 de exemplare. Volumul, destinat în special colecţionarilor şi bibliografilor, a fost pusă în vânzare la preţul de 100.000 de euro bucata.
Asemenea preţ se justifică prin elementele speciale cu care a fost înzestrat volumul. Lucrarea are o copertă sculpată în marmură, care reproduce basorelieful ?Fecioara pe scară?, cântăreşte 21 de kilograme şi conţime 264 de pagini în care se regăsesc fotografii, gravuri şi texte, iar semnele de carte sunt din hârtie marmorată aurită. "Am dorit să plecăm de la ideea din timpul Renaşterii italiene, conform căreia cartea este o operă de artă, să preluăm această exigenţă a excelenţei şi s-o aplicăm asupra unei opere moderne" realizată de nişte artizani de excepţie, a explicat Flaminio Gualdoni, directorul ştiinţific al editurii italiene FMR, specializată în reviste şi cărţi de lux din domeniul artei.
Până şi cerneala cu care a fost tipărită lucrarea este una deosebită. Ea a fost creată după o reţetă folosită în antichitate şi este ?făcută să dureze 500 de ani, chiar şi mai mult? iar tipăritura s-a realizat pe un pergament fin. Lansarea marchează împlinirea a 500 de ani de când Michelangelo a început să picteze Capela Sixtină.
Pentru realizarea unui singur exemplar sunt necesare între trei şi şase luni. Au fost fabricate deja 20 de exempare din care unul a fost achiziţionat de muzeul Prado, iar alte două au ajuns în colecţiile a două staruri rock.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Capela Sixtina
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close