Antena 3 CNN Actualitate Cultură Cele mai noi 8 minuni naturale ale lumii, incluse oficial în patrimoniul UNESCO

Cele mai noi 8 minuni naturale ale lumii, incluse oficial în patrimoniul UNESCO

Cele mai noi 8 minuni naturale ale lumii, incluse oficial în patrimoniul UNESCO
10 Iul 2008   •   16:51

Patrimoniul UNESCO s-a îmbogăţit cu 8 noi situri, considerate minuni naturale ale lumii moderne, care trebuie protejate şi conservate, informează LiveScience.com. Potrivit UNESCO cele opt locuri din lume care au fost selectate constituie ?valori excepţionale ale umanităţii?, ele urmând să facă de acum parte din cele 878 de situri protejate de UNESCO( 679 de situri culturale, 174 naturale şi 25 mixte) din 145 de ţări.

Joggins Fossil Cliffs din Canada, Parcul Naţional Sanqingshan din China, Lagunele din Noua Caledonie, Insula Surtsey din Islanda, Saryarca din Kazahstan, Rezervaţia Fluturelui Monarh din Mexic, zona tectonică Sardona din Elveţia şi arhipelagul Socotra din Yemen, supranumit ?Insulele Galapagos ale Oceanului Indian? sunt cele opt noi minuni naturale, incluse în patrimoniul UNESCO.

?Aceste opt situri naturale minunate sunt printre cele mai frumoase lucruri pe care natura le-a creat? a declarat David Sheppard, preşedintele Programului de Protejare IUCN, care a recomandat locaţiile.

Arhipelagul Socotra este cunoscut şi sub numele de ?Insulele Galapagos ale Oceanului Indian? şi găzduieşte peste 825 de specii, dintre care 37% pot fi găsite numai acolo. Peste 90% dintre speciile de reptile prezente la Socotra nu mai pot fi întâlnite niciunde în lume. Vegetaţia marină este de asemenea extrem de diversificată, aici găsindu-se 253 de specii de corali, 730 de specii de peşti şi 300 de specii de crabi, creveţi şi homari.



Joggins Fossil Cliffs din Canada au atras la rândul lor multe comparaţii cu insulele din oceanul Pacific, fiind adesea supranumite ?Galapagosul din Era Cărbunelui?. Stâncile de aici sunt considerate repere excelente pentru era Cărbunelu i(aproximativ acum 300 de milioane de ani), păstrând fosile ale primelor reptile din istorie.



Surtsey este o insulă nou formată prin erupţii vulcanice, în apropiere de coasta Islandei. Aici s-au dezvoltat noi forme de viaţă, oferind specialiştilor un exemplu elocvent despre cum colonizează animalele şi plantele pământul proaspăt format.



Rezervaţia naturală Mariposa Monarca din Mexic este habitatul protejat al Fluturelui Monarh, pe timp de iarnă. După un zbor de mii de kilometrii, peste un miliard de fluturi îşi petrec anotimpul rece acolo.



Peste 200.000 de hectare de stepă asiatică se găseşte în Saryarka, în Kazakhstan. Lacurile Korgalzhyn-Tengiz oferă hrană pentru aproximativ 16 milioane de păsări migratoare, reprezentând adăpostul ideal pentru înmulţirea acestora. Această stepă este de asemenea locul în care se găseşte antilopa Saiga, o specie aflată pe cale de dispariţie.



Parcul Naţional de la muntele Sanqingshan din China a fost selectat pentru ?rara sa frumuseţe naturală?. Parcul este format dintr-o pădure cu specii diverse şi formaţiuni stâncoase neobişnuite, cu forme ciudate, care pot fi văzute de pe potecile suspendate.



Zona Tectonică Sardona din Elveţia a fost selectată pentru valoarea sa inestimabilă pentru studiul geologic. Zona Glarus Overthrust este o imagine a modului de formare a munţilor, straturile tinere aşezându-se peste cele vechi de mii de ani.



În fine, Lagunele din Noua Caledonie adăpostesc ecosisteme variate şi recifuri de corali despre care se spune că ar depăşi chiar Marea Barieră de Corali în ceea ce priveşte numărul şi diversitatea speciilor.



Antena3.ro

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close