Antena 3 CNN Actualitate Cultură Expoziţie foto emoţionantă la Palatul Parlamentului. Jurnaliştii Antena 3 au surprins imagini cu refugiaţii ucraineni

Expoziţie foto emoţionantă la Palatul Parlamentului. Jurnaliştii Antena 3 au surprins imagini cu refugiaţii ucraineni

O expoziţie foto emoţionantă este organizată la Palatul Parlamentului, în foaierul sălii de plen a Senatului. "Suceava 2022 - Vama speranței pe drumul durerii" reuneşte imagini care au surprins criza umanitară din Ucraina: mii de oameni care s-au refugiat din calea războiului şi au plecat spre necunoscut.

Expoziţie foto emoţionantă la Palatul Parlamentului. Jurnaliştii Antena 3 au surprins imagini cu refugiaţii ucraineni
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Apr 2022   •   15:22

Luni, 18.04.2022, în foaierul sălii de plen a Senatului României se va desfășura vernisajul expoziției fotografice "Suceava 2022 - Vama speranței pe drumul durerii."

Expoziția reunește fotografii relevante pentru efortul comun al autorităților și societății civile din România pentru gestionarea crizei umanitare generate de refugiații din Ucraina.

Jurnaliştii Antena 3, Cătălin Onofrei şi Paul Ciurari sunt printre artiştii care au surprins o parte din aceste imagini emoţionante, iar lucrările lor sunt expus acum la Parlament.

"Fotografiile sunt făcute chiar de noi, în primele zile ale acestui război. Sunt imagini surprinse cu acei oameni care încercau să fugă din calea pericolului, oameni care încercau să ajungă în siguranţă, în România. Expoziţia este grupată, în aşa fel încât să arate plecarea lor din Ucraina, modul în care au ajuns în Vama Siret şi apoi, fericirea de pe chipul lor, în momentul când au ajuns în siguranţă, în libertate", a prezentat Paul Ciurari, reporter Antena 3.

Evenimentul este organizat de către un comitet de inițiativă format de sucevenii Ioan-Cristian Șologon, Antoniu Alexandru Flandorfer, Dragoș Huțuleac și Alexandru Solcan, reunind atât fotografii ale unor artiști consacrați ca doctorandul Sorin Onișor, Camelia Iordache sau Cătălin Onofrei, cât și a unor simpli martori la evenimentele care au avut loc cum sunt căpitanul ISU Alin Găleată, asistentul DSP Cătălina-Florina Moroșan, Ilie Poroch ofițer la poliția de frontieră, voluntarul Simona Rădășanu, jurnaliștii Nicu Amurăriței și Paul Ciurari care au fost acolo din primele momente, fie în punctul de trecere al frontierei, fie de o parte și de alta a graniței, în punctul de comandă, în cabinetul medical sau în taberele de refugiați.

"Am putut observa o colaborare fără precedent între toți actorii sociali, respectiv instituțiile publice, autoritațile publice locale, organizațiile neguvernamentale, arhiepiscopia, cultele religioase și agenții economici. Aceștia, împreună, au făcut ca acest moment greu pentru poporul ucrainean să fie unul relevant pentru județul Suceava arătând omenia și empatia bucovinenilor față de suferința celor din Ucraina și, totodată, demonstrând disponibilitatea românilor de a ajuta al popor în clipele grele ale istoriei.

Datorită motivelor prezentate, pentru a informa dar și pentru a sensibiliza opinia publică am considerat că este necesar să adunăm la un loc o parte din mărturiile momentului într-o expoziție fotografică organizată pe durata săptămânii patimilor și a celei luminate în foaierul Senatului României.

Trebuie să spunem că această expoziție marchează nu numai un moment al istoriei noastre contemporane, ci un moment care demonstrează cum umanitatea unește fără a ține cont de naționalitate, etnie, limbă, istorie. Clipele surprinse în fotografiile expuse ne arată că suntem Oameni și că nimic nu poate fi mai mult de atât" a declarat Ioan Cristian Șologon inițiatorul acestui demers.

Până în acest moment, prin punctul de trecere al frontierei de la Siret, au intrat în România începând cu 24 februarie, 242 207 persoane din care mai mult de 12. 000 au trecut prin taberele de operaționalizare din județul Suceava.

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close