Antena 3 CNN Actualitate Cultură Istoricul Filip Iorga: „Sunt lucruri importante de făcut pentru promovarea culturii și a identității românești în lume”

Istoricul Filip Iorga: „Sunt lucruri importante de făcut pentru promovarea culturii și a identității românești în lume”

Istoricul Filip Iorga: „Sunt lucruri importante de făcut pentru promovarea culturii și a identității românești în lume”
Sursa foto: Foto: captură Antena 3
de S.T.    |    06 Apr 2018   •   12:29

Istoricul Filip-Lucian Iorga este noul director adjunct al Direcţiei Generale Programe prin Reprezentanţe şi în Comunităţile Istorice a Institutului Cultural Român (ICR).

Numirea acestuia este extrem de importantă în contextul în care Institutul are o misiune dificilă în acest an, fiind implicat în patru mari proiecte de anvergură internațională.

„E un privilegiu și o bucurie să fii membru al unei echipe tinere de experți într-ale culturii. E un an dificil și frumos. Sunt lucruri importante de făcut pentru promovarea culturii și a identității românești în lume”, a spus Filip Iorga.

„Era nevoie de această reoganizare instituțională pentru a eficientiza activitatea ICR”, a mai spus el, vineri, la Antena 3.

Filip Iorga a vorbit pe larg despre proiectele inițiate de ICR pentru anul 2018. Multe dintre acestea vizează promovarea României la marile evenimente internaționale. “Unul dintre ele e programul Centenar, aniversarea Marii Uniri de la 1918. Ne plângem de multe ori că poate în România încă nu se aude suficient de mult despre acest Centenar. Dar Institutul Cultural Român deja a desfășurat zeci de proiecte în străinătate și are în agendă alte zeci de proiecte dedicate acestui mare eveniment. Este apoi pregătirea participării României ca țară invitată la EUROPALIA, un mare festival lansat de belgieni, dedicat la fiecare doi ani unei țări, unui grup de țări sau unei personalități. În 2019, România va fi invitată. Tot în 2019, vom avea și Șezonul Franța-România, este vorba de reamintirea legăturilor foarte strânse dintre sora noastră mai mare, Franța, și România, mai ales în contextul Centenarului Conferinței de Pace de la Paris, care a consfințit de altfel nașterea României Mari. E vorba și de tot ceea ce va presupune latura culturală a președinției românești a Consiliului Uniunii Europene. Iarăși, un proiect-gigant.”, a spus Filip Iorga la Previziuni.

România a fost deja, anul acesta, în centrul atenției internaționale. Țara noastră a fost invitatul oficial al Târgului de carte de la Leipzig și o prezență apreciată de presa internațională la Salon du Livre de la Paris.

“Să nu mai avem impresia că istoria, cultura sunt lucruri prăfuite și inutile. Ele pot produce și prosperitate. Un exemplu foarte bun e cel legat de industriile creative. Cultura poate produce prosperitate. Președintele ICR, Liliana Țuroiu, chiar a coprezidat, acum câteva săptămâni, Consiliul Internațional al Federației Industriilor Creative de la Londra.”, a spus Filip Iorga.

Multe dintre activitățile Institutului Cultural Român vor fi dedicate românilor din comunitățile istorice. “Grație acestei reorganizări, chiar sintagma “comunități istorice” apare în titulatura unei direcții generale foarte puternice din cadrul instituției. Aceste comunități din preajma granițelor vor beneficia de acum înainte și de rețeaua institutelor culturale române din străinătate, cele 18 reprezentanțe. Pentru că e nevoie ca și noi, românii din România, să știm mai multe despre aceste comunități istorice și, în același timp, străinii să afle că românii nu sunt numai cei care locuiesc în granițele statului român astăzi, ci și aceia care cândva, în timpul României Mari, au făcut parte din România. În anul 2018, ne gândim în mod special la Basarabia, la Bucovina, vom avea multe proiecte la Chișinău, la Cernăuți, dar și în sudul Basarabiei, care acum aparține Ucrainei. În același timp, ne gândim la românii și aromânii care n-au făcut parte niciodată nici măcar din România Mare, și anume românii din Serbia, din Bulgania, din Albania, din Macedonia. Vom căuta să construim o punte mai eficientă între diaspora economică românească din Occident și comunitățile istorice românești din preajma granițelor.”, a mai spus Filip Iorga.

Institutul Cultural Român va fi și partenerul altor instituții în cadrul unor proiecte care să promoveze România în Uniunea Europeană și în țările din afara Uniunii. “Urmează să fim țară invitată la Retiro, marele târg de carte de la Madrid, care are aproape două milioane de vizitatori în fiecare an. Există și site-ul lansat de ICR Londra în parteneriat cu Ambasada României în Marea Britanie: www.romaniancentenary.org., care prezintă în limba engleză, pentru publicul internațional, povestea nașterii României Mari.”, a declarat Filip Iorga.

×
Parteneri
Surpriza la spitalul Pantelimon: O asistentă ar fi modificat dozele
x close