Antena 3 CNN Actualitate Cultură Londra se pregătea pentru căderea lui Ceaușescu din 1972

Londra se pregătea pentru căderea lui Ceaușescu din 1972

Londra se pregătea pentru căderea lui Ceaușescu din 1972
26 Ian 2015   •   17:14
În primele luni ale anului 1973, ambasada britanică de la București era ocupată să explice Foreign Office-ului motivele și cauzele care ar fi putut duce la căderea regimului lui Nicolae Ceaușescu în următoarea perioadă. Demersul fusese inițiat de unele aprecieri în Raportul Anual al ambasadei, aprecieri pentru care Londra a cerut explicații suplimentare. La acel moment, Paul Niculescu-Mizil și Virgil Trofin erau vehiculați drept potențiali succesori ai lui Ceaușescu.  Documentele britanice oferă detalii interesante despre discuțiile ce se purtau la acel moment printre diplomații străini acreditați la București.

În raportul său de activitate către Foreign Office, aferent anului 1972, ambasadorul britanic la București,  Derick Rosslyn  Ashe,  evalua poziția  la  putere a  lui  Nicolae  Ceaușescu drept  una solidă însă confruntată cu unele amenințări derivând din doi factori în mod special: pe de o parte,era vorba despre planul accelerat de industrializare care stârnise opoziție în rândul cercurilor de conducere și, pe de altă parte, cultul tot mai pronunțat al personalității secretarului general care provoca „dezgust” în societate. Din aceste motive, aprecia diplomatul britanic, se putea spune la acel moment că existau „semne clare de opoziție” față de Nicolae Ceaușescu.

În scrisoarea de răspuns trimisă de la Foreign Office la București, diplomatul J.L. Bullard din partea Departamentului Sovietic și Est-European solicita ambasadei din București să elaboreze pe  larg  asupra  acestui  subiect.  Londra  privise  cu  neîncredere  eforturile  românești  privind industrializarea,  spunea  Bullard,  dar  în  privința  cultului  personalității  și  potențialei  opoziții interne, la Foreign Office nu existau informații suficiente pentru o evaluare corectă. De aceea,documentul îi solicita lui D.R. Ashe să înainteze un nou raport cu privire la posibilitatea căderiilui N. Ceaușescu și a modului în care aceasta ar fi afectat politica internă și externă a României.

Posibilitatea căderii lui Ceaușescu a preocupat diplomații britanici

Răspunsul lui D.R. Ashe, datat 13 februarie 1973, începea prin a admite faptul că posibilitatea căderii regimului Nicolae Ceaușescu reprezentase o preocupare mai veche a sa, deși până atunci nu avusese ocazia să o dezvolte în scris. Conform evaluării sale, factorii sociali ar fi trebuit luați în considerare în primul rând, deși s-ar dovedi o pistă greșită. Astfel, el sublinia că muncitorii în general au un standard de viață extrem de scăzut, plin de privațiuni, chiar și în comparație cu celelalte  țări  socialiste.  De  asemenea,  intelectualitatea  era  sufocată  de  regim  prin  limitări ideologice dar ar fi putut să evolueze într-o direcție asemănătoare „primăverii de la Praga” dacă ar fi avut ocazia. Cu toate acestea, sublinia D.R. Ashe, N. Ceaușescu controla foarte bine relația cu muncitorii prin faptul că ieșea foarte des în public, mergea în țară, vizita fabricile și cultiva stfel impresia că este aproape de viața muncitorilor. În privința intelectualității, pe de altă parte,diplomatul britanic aprecia că aceasta era foarte supusă regimului și un astfel de scenariu n-ar fifost posibil.  Documentul sublinia totodată că, din ambele perspective, cultul personalității lui Ceaușescu era utilizat  în mod special  pentru a descuraja opoziția,  deși  proporțiile pe care le atinsese cu ocazia aniversării a 55 de ani (26 ianuarie 1973) i-ar fi determinat pe mulți să creadă că exista într-adevăr opoziție. 

Sovieticii ar vrea să scape de Ceaușescu

D.R. Ashe excludea posibilitatea unei revolte  populare îndreptate  împotriva lui  Ceaușescu și considera că o situație mult mai plauzibilă a căderii sale ar fi o lovitură din interiorul partidului.Dificultățile economice și cultul personalității justificau asemenea prezumții, credea Ashe, dar mai  exista  și  o  altă  situație  de  risc  pentru  secretarul  general:  politica  externă.  O intervenție sovietică, mai aprecia diplomatul britanic, nu putea fi nicicând exclusă.  Mai mult, el consemna faptul că până și  oficialii  sovietici  de  la  București  s-ar  fi  exprimat în sensul că plecarea lui Ceaușescu le-ar produce multă bucurie.

Continuarea pe historia.ro: http://www.historia.ro/exclusiv_web/cezar-stanciu/articol/londra-se-pregatea-caderea-lui-ceau-escu-1972



×
Subiecte în articol: Londra Nicolae Ceauşescu
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close