Antena 3 CNN Actualitate Cultură Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii: "Constantin Brâncuși aparține poporului român, iar creația sa întregii lumi!"

Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii: "Constantin Brâncuși aparține poporului român, iar creația sa întregii lumi!"

Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, a transmis un mesaj cu ocazia zilei în care România îl sărbătoreşte pe geniul Constantin Brâncuşi: "Creaţia sa aparţine întregii lumi".

Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii: "Constantin Brâncuși aparține poporului român, iar creația sa întregii lumi!"
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Alin Tarnovschi    |    19 Feb 2022   •   10:57

La data de 19 februarie 1876, se năștea în satul Hobiţa, județul Gorj, un suflet ales, un fiu al României, un nume respectat în orice colț al acestei lumi, un om care a lăsat în urma sa lumină și sclipiri de geniu.

Constantin Brâncuși, unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX, este vizionarul de la care întreaga omenire a primit moștenire o operă-reper pentru dimensiunea artei și a culturii românești. Ciclurile „Pasăre Măiastră“,„Domnişoara Pogany“, „Aleea Scaunelor”, „Masa Tăcerii”, „Poarta Sărutului”, „Coloana Infinitului”, „Cumințenia Pământului”, „Rugăciunea” sau Ansamblul monumental de la Târgu-Jiu reprezintă doar o parte a colosalei creații de care ne bucurăm astăzi.

"Operele lui Brâncuși sunt în continuare apreciate în întreaga lume, iar cultura română și România însăși sunt mai bogate și prin contribuția acestui uriaș. Chiar dacă în acele vremuri autoritățile din țară i-au ignorat geniul, Pasărea Măiastră a acestui neam a continuat să zboare și să își iubească rădăcinile într-atât de mult încât atelierul său din Paris, al cărui prag a fost trecut de mii de suflete, a reprezentat pentru fiecare vizitator un pod imaginar către România lui!

Constantin Brâncuși aparține poporului român, iar creația sa întregii lumi! Ne înclinăm astăzi în fața harului său, în fața operei sale, mulțumindu-i pentru cât de armonios a integrat valorile româneşti în cultura universală", a declarat Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

În fiecare an, pe 19 februarie, sărbătorim Ziua Națională Constantin Brâncuşi și ne amintim că operele marelui sculptor român sunt definitorii atât pentru identitatea noastră culturală, cât și pentru pentru arta universală în ansamblul său.

Operele lui Constantin Brâncuşi pot fi admirate chiar şi online la Muzeul Naţional "Constantin Brâncuşi".

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close