Antena 3 CNN Actualitate Cultură Numai 1% din populaţia globului are acest privilegiu. Surpriză de proporții pentru vizitatorii unui celebru muzeu de artă

Numai 1% din populaţia globului are acest privilegiu. Surpriză de proporții pentru vizitatorii unui celebru muzeu de artă

Numai 1% din populaţia globului are acest privilegiu. Surpriză de proporții pentru vizitatorii unui celebru muzeu de artă
Sursa foto: Foto: Facebook
16 Sep 2016   •   13:43

Vizitatorii care trec pragul unei toalete din Muzeul Guggenheim din New York se pot uşura, începând de vineri, într-un vas de WC din aur masiv, informează AFP. Vasul este o operă de artă a artistului italian Maurizio Cattelan, intitulată "America".

Muzeul a înlocuit una dintre toaletele obişnuite, din porţelan, cu una echivalentă, la scară reală, din aur de 18 carate, perfect funcţională.

Extravaganta creaţie se doreşte a fi un comentariu social cu privire la disparităţile dintre "a avea" şi "a nu avea" din lume - lucru la care vizitatorii sunt invitaţi să reflecteze în timp ce utilizează accesoriul "individual şi în intimitate".

Vasul are o valoare de 38.000 de euro şi poate fi folosit pe o durată nedeterminată, scrie Agerpres.

"Cattelan a înlocuit toaleta din această baie cu o replică perfect funcţională, din aur de 18 carate, făcând disponibil pentru public un produs extravagant de lux ce este în mod normal rezervat pentru 1% din populaţie", se arată pe site-ul muzeului.

"Natura sa participativă, publicul fiind invitat să utilizeze accesoriul în mod individual şi particular, permite o experienţă de o intimitate fără precedent cu o operă de artă", se mai arată în mesaj.

Potrivit New Yorker, după ce opera sa de artă a fost instalată, Cattelan a glumit: "Indiferent ce mănânci, un prânz de două sute de dolari sau un hot dog de doi dolari, rezultatul e acelaşi".

Opera de artă din aur trebuia vernisată la 4 mai, însă muzeul a întâmpinat dificultăţi în privinţa mulajului vasului, care este o replică fidelă a celui original aflat în toaleta unisex.

Vasul de WC din aur va fi în permanenţă supravegheat de un agent care va sta lângă baie, iar toaleta va fi curăţată la 15 minute.

Lucrarea lui Cattelan a fost comparată cu "Fântâna" lui Marcel Duchamp, un urinal din porţelan care a provocat valuri în lumea artiştilor când artistul a înscris-o la expoziţia anuală a Societăţii Artiştilor Independenţi din New York, în 1917. Aceasta a fost atunci respinsă, însă astăzi este privită drept una dintre operele de artă iconice din secolul XX.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: wc toaleta
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close