Antena 3 CNN Actualitate Cultură Poarta Sărutului, deteriorată de un angajat nepriceput. Mai mulţi experţi verifică modul în care a fost făcută restaurarea monumentului

Poarta Sărutului, deteriorată de un angajat nepriceput. Mai mulţi experţi verifică modul în care a fost făcută restaurarea monumentului

Poarta Sărutului, deteriorată de un angajat nepriceput. Mai mulţi experţi verifică modul în care a fost făcută restaurarea monumentului
de S.T.    |    17 Feb 2014   •   16:44

Firma care s-a ocupat de restaurarea ansamblului Poarta Sărutului nu a procedat corect, spun reprezentanţii comisiei de experţi care evaluează lucrările lui Brâncuşi.

Membrii comisiei formate din specialişti de la instituţii de renume din străinătate au ajuns astăzi la Târgu Jiu pentru a inspecta operele.

Şeful comisiei, secretarul de stat din Ministerul Culturii, spune ca firma care s-a ocupat de restaurare a încredintat lucrarea unui angajat nepriceput.

Nici reprezentanţii ministerului Culturii nu şi-au făcut treaba. Inspectoratul de patrimoniu şi Centrul Brâncuşi ar fi trebuit să monitorizeze restaurarea şi să nu permită o asemenea intervenţie.

Comisia a fost formată după ce proiectantul lucrărilor de restaurare a acuzat Institutul Naţional al Patrimoniului că opera din piatră a lui Constantin Brâncuşi, expusă în parcul central din Târgu-Jiu, s-a îngălbenit după ce a fost spălată cu jet cu apă sub presiune.

Secretarul de stat din Ministerul Culturii Radu Boroianu a declarat că membrii comisiei de experţi străini vor analiza nu doar Poarta Sărutului, ci toate operele lui Constantin Brâncuşi de la Târgu-Jiu, pentru a vedea în ce stare se află acestea.

Mâine, Comisia va prezenta concluziile evaluărilor.





×
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Avertizare meteo imediată
x close