Antena 3 Actualitate Cultură Premiul Nobel pentru chimie a fost acordat unor cercetători a căror descoperire a ajutat la crearea unor noi medicamente

Premiul Nobel pentru chimie a fost acordat unor cercetători a căror descoperire a ajutat la crearea unor noi medicamente

de Alexandra Ionescu    |    06 Oct 2021   •   13:13
Premiul Nobel pentru chimie a fost acordat unor cercetători a căror descoperire a ajutat la crearea unor noi medicamente
Sursa foto: Twitter/Nobel Prize

Premiul Nobel pentru Chimie din 2021 a fost acordat lui Benjamin List și David W.C. MacMillan pentru „dezvoltarea organocatalizei asimetrice”.

Descoperirile lor au dezvoltat ” un nou mod de a pune laolaltă moleculele chimice”, a spus Pernilla Wittung-Stafshede, membru al comitetului Nobel pentru chimie.

Cei doi cercetători au lucrat separat, dar au împărțit premiul, al treilea acordat această săptămână. 

Premiile Nobel, ajunse în acest an la cea de-a 120-a ediţie, sunt atribuite începând de luni şi până pe 11 octombrie la Stockholm şi Oslo. Aceste Premii sunt destinate să recompenseze eforturile realizate pentru cunoaşterea şi aprofundarea realizărilor spiritului uman.

Au fost înregistrate 329 de candidaturi, constând în 234 de persoane şi 95 de organizaţii. Numărul candidaturilor din acest an la Nobelul pentru Pace ocupă locul al treilea în clasamentul din toate timpurile, care a început să fie întocmit în 1901.

Laureaţii Premiului Nobel vor primi o diplomă, o medalie şi un premiu de aproximativ 1,1 milioane de dolari.

Începând cu anul 1901, 112 de Premii Nobel pentru Chimie au fost acordate. Premiul pentru chimie nu a fost acordat de opt ori, în anii 1916, 1917, 1919, 1924, 1933, 1940, 1941 și 1942.

Motivul pentru care premiul nu a fost acordat în mulți ani este pentru că în statutul Fundației Nobel este precizat faptul că „dacă niciuna dintre lucrările luate în considerare nu este de importanța indicată în primul paragraf, premiul în bani va fi rezervat pentru anul viitor. Dacă nici în anul următor premiul nu poate fi acordat, banii vor fi adăugați la fondurile restricționate la Fundației”.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close