Antena 3 CNN Actualitate Cultură Premiul Nobel pentru Fizică, acordat cercetătorilor Andre Geim şi Konstantin Novoselov (VIDEO)

Premiul Nobel pentru Fizică, acordat cercetătorilor Andre Geim şi Konstantin Novoselov (VIDEO)

Premiul Nobel pentru Fizică, acordat cercetătorilor Andre Geim şi Konstantin Novoselov (VIDEO)
Sursa foto: Foto: manchester.ac.uk
05 Oct 2010   •   12:58

Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat, anul acesta, cercetătorilor Andre Geim şi Konstantin Novoselov, ambii de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie. Cei doi au obţinut prestigiosul premiu pentru cercetările efectuate în domeniul atomilor de carbon, informează nobelprize.org.

Comitetul Nobel a precizat că cei doi oameni de ştiinţă au fost recompensaţi pentru "lucrările lor revoluţionare asupra grafenului". Descoperit în 2004, grafenul reprezintă varianta bidimensională a grafitului şi este format dintr-un aranjament planar de atomi de carbon dispuşi într-o reţea hexagonală.

"Grafenul este o formă de carbon care este cel mai bun conductor de căldură cunoscut până în prezent", se precizează într-un comunicat al Academiei regale de ştiinţe din Suedia, citat de AFP.

"Deoarece este practic transparent şi cel mai bun conductor de electricitate, grafenul este compatibil cu producerea unor ecrane tactile transparente, a unor panouri luminoase şi a unor captoare solare", precizează comitetul Nobel.

Andre Geim, în vârstă de 51 de ani şi Konstantin Novoselov, 36 de ani, s-au născut în Rusia, unde şi-au început, de altfel, cariera de fizicieni. Geim are cetăţenie olandeză, în timp ce Novoselov deţine dublă cetăţenie - britanică şi rusă.

Cei doi cercetători au lucrat împreună pentru o lungă perioadă, fiecare publicând numeroase lucrări în domeniul ştiinţei. În prezent, cei doi sunt profesori la Universitatea din Manchester.



Anul trecut, premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat cercetătorilor Charles Kao, Willard Boyle şi George Smith. Britanicul Kao a fost recompensat pentru activitatea sa în domeniul comunicaţiilor digitale, fiind unul dintre dezvoltatorii cablurilor de fibră optică. Boyle şi Smith au făcut parte din echipa care a pus la punct sensorul CCD (charge coupled device), care este folosit la aparatele foto digitale.

În 2008, premiul pentru Fizică a fost câştigat de cercetătorul american Yoichiro Nambu, pentru descoperirea mecanismului de distrugere spontană a simetriei în fizica subatomică, şi de cercetătorii japonezi Makoto Kobayashi şi Toshihide Maskawa, pentru descoperirea originii distrugerii simetriei care dovedeşte existenţa a cel puţin trei familii de quarcuri în natură.

Ceremonia de decernare a premiilor Nobel a început luni, cu premiul pentru Medicină, obţinut de britanicul Robert Edwards pentru contribuţia sa în domeniul tehnicilor de fertilizare in vitro.

Miercuri, 6 octombrie, va fi decernat premiul Nobel pentru Chimie, urmat de distincţiile pentru Literatură (joi), Pace (vineri) şi Economie (luni).

Antena3.ro



×
Subiecte în articol: premiu Premiul Nobel fizica
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close