Antena 3 CNN Actualitate Cum arătau banii pe vremea lui Ceaușescu: Cu cât se vinde bancnota de 100 de lei - FOTO

Cum arătau banii pe vremea lui Ceaușescu: Cu cât se vinde bancnota de 100 de lei - FOTO

Bancnotele erau din hârtie, iar calitatea acesteia îi făcea să pară uzați. Cea mai mică valoare avea 10 lei, iar cea mai mare, 100 de lei. Monedele erau din metal, fier şi aluminiu, iar cele mai folosite erau cele de 25 de bani, 1 leu, 3 lei şi 5 lei.

Cum arătau banii pe vremea lui Ceaușescu: Cu cât se vinde bancnota de 100 de lei - FOTO
de Ina Stoica    |    24 Dec 2019   •   14:50

Leul comunist intră pe piață în 1947, după o denominare uriaşă: leul nou era echivalentul a 20.000 de lei vechi. Reevaluarea este realizată de regimul comunist fără vreo avertizare prealabilă și fără posibilitatea de a schimba mai mult decât o sumă fixă din moneda veche. Scopul era clar: sărăcirea păturii de mijloc și a celei bogate din anii respectivi. 

În 1952 se emit noi bancnote odată cu reforma monetă, de unu, trei, cinci, zece, douăzeci şi cinci şi o sută de lei.  În locul figurilor patriarhale de ţărani din perioada interbelică, au apărut personaje caracteristice proletcultismului: prototipuri ale clasei muncitoare reflectând psihologia luptătoare a acesteia, determinarea și curajul care o caracterizau în „lupta de construire a socialismului“.

Singurele referiri la istoria naţională erau acum portretele lui Tudor Vladimirescu și Nicolae Bălcescu, personaje a căror activitate revoluţionară a fost confiscată de ideologia comunistă oficială și transformată în „preistorie” a mișcării muncitorești din România.

Sursă foto: Wikipedia

În 1966, la un an după venirea lui Nicolae Ceauşescu la cârma regimul comunist, sunt desenate noi bancnote cu aceleaşi valori, plus „hârtia" de cincizeci de lei. Acestea vor rămâne în circulație până după Revoluția din 1989.

Recuperarea istoriei naţionale la începutul anilor ‘60 se observă pe nominalurile mari, unde se revine la reprezentarea elementelor românești de civilizaţie, prin figurarea Palatului Culturii din Iași (50 lei verso) și a Ateneului Român din București (100 lei verso). Personajele istorice din emisiunea 1952 sunt păstrate, la care se adaugă Alexandru Ioan Cuza pe bancnota de 50 lei.

În timpul regimului comunist, s-a renunțat la standardul aurului după ce au fost necesare ajustări drastice pentru a preveni inflația în urma denominărilor. După această decizie, leul și-a pierdut paritatea de schimb cu monedele străine și între 1970 și 1989, rata de schimb a fost stabilită de conducere prin măsuri legislative. Spre exemplu, în România nu se putea găsi valută și nici nu putea fi vândută persoanelor private. Posesia sau vânzarea de valută era o faptă penală care putea fi pedepsită cu până la 10 ani de închisoare. 

Monede comunism

Moneda de 25 de bani avea imprimat un tractor. Moneda de 1 leu avea imprimat un tractorist care ara câmpul, dar şi munţii şi soarele, iar cea de 5 lei avea imprimate  simbolurile industriale. Toate reprezentau „lupta de construire a socialismului“.

 

Sursă foto: OLX

Pentru nostalgici și nu numai, pe OLX se vând numeroase monede, dar și bancnote din timpul regimul comunist. Spre exemplu o monedă 1 leu sau de 5 lei este vândută cu prețul de 10 lei, iar o bancnotă de o sută de lei este vândută cu suma de 100 lei. 

Sursă: Wikipedia şi BNR

×
Subiecte în articol: bani comunism Nicolae Ceauşescu
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close