Antena 3 CNN Actualitate Dispozitivul care îți poate salva viața în pandemia de COVID-19. Cum se folosește corect pulsoximetrul

Dispozitivul care îți poate salva viața în pandemia de COVID-19. Cum se folosește corect pulsoximetrul

Pulsoximetrul este un dispozitiv electronic care măsoară concentrația de oxigen din sânge și pulsul. Când valoarea saturației de oxigen scade sub 95%, pacientul trebuie să anunțe medicul de familie, avertizează dr. Victoria Aramă.

Dispozitivul care îți poate salva viața în pandemia de COVID-19. Cum se folosește corect pulsoximetrul
Sursa foto: Pixabay.com
de Dan Gabor    |    01 Dec 2020   •   22:40

„Pacientul trebuie instruit să folosească corect pulsoximetrul: îl atașează pe deget și așteaptă câteva minute pentru a se stabiliza valoarea afișată, deoarece aceasta poate varia între o limită superioară și inferioară. Trebuie măsurată saturația la mai multe degete, la ambele mâini, iar scăderea trebuie să fie persistentă și repetată", explică medicul.

Semnalul de alarmă este reprezentat de o saturație care rămâne în mod persistent și repetat sub 93%

„Este foarte important că pacienții să-și poată achiziționa și să aibă la domiciliu un pulsoximetru cu care să-și poată monitoriza saturația în oxigen. Medicii de familie pot verifica prin telemedicină ce arată pulsoximetrul, tensiometrul, termometrul pacientului, precum și numărul de respirații pe minut.

Dacă pacientul le declara corect, atunci medicul de familie îl poate orienta corect către spital, atunci când este nevoie”, a mai spus dr. Victoria Aramă, într-un interviu pentru spotmedia.ro.

Dr. Bogdan Oprița, specialist în medicină de urgență, crede că este bine să folosim un pulsoximetru acasă, dar numai ca să măsurăm variația în timp a saturației de oxigen și să depistăm astfel o evoluție nefavorabilă a bolii.

„Pentru o persoană cu COVID-19 asimptomatică sau presimptomatică poate fi util un pulsoximetru acasă, dar trebuie să primească o minimă instruire ca să-l folosească așa cum trebuie. Trebuie să explicăm că ne interesează tendința saturației, nu valoarea propriu-zisă.

Persoana respectivă poate să constate cu ajutorul pulsoximetrului dacă saturația se menține la o valoare constantă sau dacă scade. Dacă a avut o saturație de 96% și ea a scăzut la 90%, este clar că trebuie să aflăm cauza și să ne adresăm medicilor”, spune dr. Oprița, potrivit smartliving.ro.

×
Subiecte în articol: pulsoximetru
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close